U trendu

Udruženje efektiva o problemima u konverziji kredita u švajcarcima

Udruženje Efektiva, koje okuplja zadužene u švacarskim francima upozorilo je javnost danas na pokušaje nekih banaka da u ugovorima o konverziji eliminišu neka druga potraživanja od njih.

U članu četiri ugovora koji je ponudila banka Inteza piše „… zaključenjem ovog Ugovora o konverziji, ugovorne strane saglasno konstatuju da nemaju međusobnih potraživanja, osim onih predviđenih ugovorom o konverziji“, navodi se u saopštenju.

Sporna odredba, smatra Efektiva, upućuje na mogućnost da korisnik kredita prihvati činjenicu da prema banci nema ni onih potraživanja koja se ne tiču Zakona o konverziji, a koja mogu biti potraživanje po osnovu troškova obrade kredita ili premije za osiguranje kod Nacionalne korporacije.

Zakonom o konverziji CHF kredita izričito su definisani uslovi konverzije, pa elementi Ugovora o konverziji ne mogu biti odredbe ugovora koji se ne tiču valutne klauzule (primena višeg tipa kursa, troškovi obrade kredita, premije osiguranja kod NKOSK, administriranja kredita), ističe Efektiva.

Iako svesni činjenice da sporna odredba ne može imati pravnu punovažnost, upozoravamo na sumnju da banke pokušavaju da ubede korisnike kredita da su na ovaj način postigli dogovor i poravnanje po svim spornim pitanjima iz kojih mogu proisteći potraživanja, kao i da pokušaju da ubede korisnike koji su već u sudskim sporovima, da iste povuku, ističe se u saopštenju.

Verujemo da će banke ovu odredbu svakako koristiti na Sudu, a već imamo informacije iz samih sudova, da neke banke planiraju da ponudu za zaključenje Ugovora o konverziji, prikažu kao poravnanje u svim sporovima koje dužnici vode protiv njih, te u ovom trenutku traže i prekide sporova koji se NE TIČU valutne klauzule, kao predmeta ovog Zakona, konstatuje Efektiva.

„Tražimo od NBS da hitno reaguje i upozori banke na posledice kršenja odredbi Zakona o konverziji CHF kredita, kako bi one te odredbe isključile iz Ugovora o konverziji. U protivnom, bićemo prinuđeni da pozovemo korisnike kredita na nova okupljanja i proteste, kao i da o svemu obavestimo predsednika Republike Srbije, gospodina Vučića, kao inicijatora za donošenje ovog Zakona“, zaključuje Efektiva u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.