najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Udruženje sindikata penzionera protiv prodaje banja u vlasništvu PIO fonda

Udruženje sindikata penzionera Srbije danas je zatražilo da Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje dobije pravo da upravlja svojom imovinom, umesto da je država prodaje kako bi se smanjile dotacije za isplatu penzija.

Procena tog udruženja je da imovina Fonda, u kojoj su i banje, vredi pet milijardi evra i da bi bilo pogrešno da se ona rasprodaje.

„Samo desetak godina ranije, tadašnje rukovodstvo Fonda se svojski trudilo da sačuva kapital Fonda, pokretanjem tužbe protiv države kao jemca, sa namerom da se spreči rasprodaja i poklanjanje vredne imovine. Od 27 pokrenutih sporova u 15 predmeta je potvrdjeno vlasništvo Fonda, a u toku je još 12 sporova, sa dobrim izgledima da se i tu potvrdi Fond kao vlasnik imovine“, navodi se u saopštenju beogradskog Udruženja sindikata penzionera.

Članovi Udruženja su iznenadjeni najavom premijera Srbije Aleksandra Vučića da će privatizacija banja imati prioritet u programu nove vlade i što je nezadovoljan što PIO fond vodi sporove protiv države dokazujući svoje vlasništvo.

„Aleksandar Vučić je zaboravio da je upravo država, njena administracija, na čijem je on čelu najveći krivac za dotacije PIO fondu. U Srbiji 700.000 radnika radi na crno, bez prijave, bez uplaćenih doprinosa na rad. Čak 400.000 radnika dobija minimalac ili jedva iznad minimalne osnovice, a bar polovina njih dodatnu zaradu dobija u gotovini, na ruke, bez plaćenih doprinosa“, upozorilo je Udruženje sindikata penzionera.

Udruženja je podsetilo da su procene da izgubljeni budžetski prihodi zbog rada na crno godišnje prelaze 1,5 milijardu evra i kada bi se naplatili, država uopšte ne bi imala potrebu da dotira PIO fond i rasprodaje njegovu imovinu.

Ocenjeno je da su „najveći krivci za ogromne utaje poreza i doprinosa na rad u resoru Ministarstva finansija i Ministarstva rada“.

„Drugi veliki problem u PIO fondu su lažni invalidski, kao i redovni penzioneri sa dokupljenom ‘nekom’ godinom staža“, navelo je Udruženje sindikata penzionera i istaklo da je država kriva što nisu kažnjeni oni koji su omogućili da veliki broj gradjana nezasluženo dobija penziju.

(Beta)

1 komentar
  1. Balkan

    Zao mi je kao penzioneru sto neko osporava vlasnistvo PIO fonda i sto ne da zeli nego hoce da rasprodaje ono sto nije njegovo. Drzava je kriva sto su te sve banje u stanju u kome su. Nego Gospodine Vucicu kada se sve rasproda sta je onda na redu za rasprodaju ili vas to vise nece interesovati. Ma mnogo toga bih mogao da kazem i pricam ali cemu kada to sto pametni pricaju ne dopire da usiju vasih a i da dopire nije to vas interese, jer kako kazete vas interes je Srbija i Srpski narod, da li je to bas tako Gospodine Vucicu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike