U trendu

Ugled kompanije važan jednako kao i finansijski rezultati

BEOGRAD – Poslovanje jedne kompanije održivim u najvećoj meri čini fleksibilan poslovni model koji omogućava brzo prilagođavanje tržišnim promenama i potrebama, smatra više od 50 odsto privrednika, predstavnika medija i nevladinog sektora u Srbiji, prema rezultatima jednog istraživanja.

U godišnjoj anketi agencije „Ćapter 4“, sprovedenoj u januaru i februaru ove godine na temu percepcija stručne javnosti o održivom poslovanju, učestvovali su predstavnici iz korporativnog sektora (59,6 odsto), medija (31,3%) i nevladinog sektora (9,1%).

Prema mišljenju ispitanika, za održivost poslovanja važni su izbalansirani prihodi i rashodi, dok poštovanje principa jednakosti tek pet odsto ispitanika smatra bitnim.

Takođe, više od polovine smatra i da pozitivan uticaj kompanija na značajna društvena pitanja povoljno utiče na razvoj kompanije, kroz bolji ugled među potrošačima i poslovnoj zajednici. Mišljenja su da društvena odgovornost donosi veću prepoznatljivost i doprinosi pozicioniranju kompanije kao lokalno relevantnog partnera posvećenog društvu.

Prema mišljenju više od 70 odsto ispitanika, uspešnost kompanije ogleda se u dobrim finansijskim rezultatima, a dve trećine anketiranih smatra da je odraz uspešnosti baziran i na ugledu kompanije. Pored toga, izdvajaju i stabilan, kompaktan i uspešan tim (47 odsto), dobru reputaciju u poslovnoj zajednici (36 osto), kao i samoodrživi model (34 odsto).

Samo jedan odsto ispitanika je mišljenja smatra da uspeh poslovanja kompanije čini otvorena saradnja sa javnim sektorom.

Više od 90 odsto ispitanika složilo se i da kompanije više ulažu u kratkoročne projekte, kao i da su od oblasti u koje se ulaže najatraktivniji promocija sporta i ekologija, a slede promocija dobročinstava (29 odsto), proaktivno ulaganje u zdravstvo – opremanje zdravstvenih ustanova (26 odsto) i reaktivno – lecenje obolelih lica (23 procenata).

Status percepcije na temu održivog poslovanja i društvene odgovornosti kompanija u Srbiji pokazuje da ima prostora za unapredenje sa obe strane, pokazali su rezultati ankete.

Istovremeno, predstavnici korporativnog sektora, smatraju da mediji vrlo retko samoinicijativno izveštavaju o ovim temama, kao i da se medijsko izveštavanje bazira na sadržajima plasiranim od kompanija, bilo da je reč o plaćenom ili neplaćenom medijskom prostoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.