U trendu

Ukidanje konverzije uz naknadu bi značilo za firme veće mogućnosti za investicij

BEOGRAD – Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je danas da bi ukidanje konverzije uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem dalo firmama više mogućnosti u realizaciji investicija.

Atanacković je rekao da još ne zna detalje nacrta izmena zakona i kako će tačno biti ukinuta konverzija uz naknadu.

„Ne znam tačno detalje, šta je predviđeno tim ukidanjem. Inače, samo ukidanje bi se moglo izvršiti jednim potezom, jednim nalogom. Znači, svi oni koji imaju, korišćenje zemljišta, ovog momenta bi mogli da se uknjiže, i da postanu vlasnici istog. Ne znam da li je to tako predviđeno, ili će biti uvedene i neke drugačije mere, pa neće svi na isti način da dobiju pravo prenošenja u svojinu“, naveo je Atanacković za Tanjug.

On je dodao da podržava stvari koje mogu da pomognu privredi i daljem razvoju.

Kaže da se oseća zastoj u realizaciji investicija, jer pojedine firme i pojedinci imaju pravo korišćenja zemljišta, ali ne i pravo vlasništva.

To pravo bi, smatra Atanacković, pomoglo da te firme raspolažu slobodnije zemljištem, da ga prodaju ili na njemu naprave nešto drugo.

Takođe, očekuje da će ovaj zakon biti donet i da će biti pozitivan, u smislu opštih potreba.

Atanacković, ipak, kaže da nije siguran da bi ukidanje konverzije povećalo nivo investicije, jer smatra da bi pojedine firme prodale zemljište kada bi ono prešlo u njihovo vlasništvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar