najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ukidanje povraćaja PDV za bebe nije opterećenje za nove roditelje

Ukidanje povraćaja poreza na dodatnu vrednost (PDV) za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Zahvaljujući izmenama „više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će „prednost ovakvog socijalnog pristupa biti i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun“.

„Na novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka“, navelo je Ministarstvo finansija.

Objašnjava se i da je osnovni cilj izmene, u sklopu Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost  „ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu“.“Kako je refundacija PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, po osvojoj suštini, mera socijalne politike u smislu da pravo na refundaciju PDV mogu da ostvare roditelji bebe odredjenog imovinskog statusa, potrebno je da sve mere socijalne politike, budu predmet zakona koji uredjuju socijalnu politiku, a ne zakona koji uredjuje oblast oporezivanja potrošnje PDV“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija je najavilo i da će u dogovoru sa Ministarstvom rada i socijalne politike u narednom periodu opredeliti neophodna sredstva.

Dodaje se i da će Poreska uprava, do primene novog zakona od 1. januara 2017. redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i da će roditelji dobiti povraćaj PDV-a u skladu sa važećim zakonskim propisom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike