Ukrajina iznenadila svet svojim reformama

Foto: Beta

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pozdravila je danas u Kijevu reforme koje su pokrenule ukrajinske vlasti, ocenivši da je to „iznenadilo ceo svet“.

„Veoma me ohrabruje ostvareni napredak poslednjih nekoliko meseci…. Ukrajina je iznenadila svet“, rekla je Kristin Lagard posle razgovora  s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o sporazumu te zemlje nedavno postignutim s međunarodnim kreditorima.

Ukrajina je prošle nedelje postigla sporazum s poveriocima o otplati 20 odsto njenog duga, odnosno oko 3,6 milijardi dolara kao i produženi rok na četiri godine za otplatu 11,5 milijardi dolara.

Ukrajina je bila na ivici bankrota. Njen javni dug trebalo je ove godine da iznosii 94 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute grivne i prazne državne kase.

Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, od aprila 2014. je dodatno opterećena sukobom na istoku zemlje s proruskim pobunjenicma, u kojem je poginulo više od 6.800 ljudi, a milioni su raseljeni.

(Beta)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

Ostavite komentar