U trendu

Ukrajina: Poništena nacionalizacija banke, kriza na pomolu

KIJEV – Ukrajinski sud poništio je nacionalizaciju najveće domaće banke PrivatBank, što je naišlo na oštru reakciju predsednika države, ali i centralne banke.

Ukrajinska centralna banka je saopštila danas da se u presudi suda o nezakonitosti nacionalizacije PrivatBank navodi i da bi strane povezane sa nekadašnjim vlasnicima te banke trebalo da budu iskljucene iz sudskog postupka, prenosi Rojters.

„Ako ta odluka bude sprovedena u delo, to će omogućiti stranama povezanim sa bivšim vlasnicima da potražuju novac od PrivatBank“, saopštila je centralna banka, najavljujući žalbu na odluku suda.

Bivši vlasnici PrivatBank vode seriju sudskih sporova protiv ukrajinskih vlasti zbog nacionalizacije tog najvećeg ukrajinskog kredita krajem 2016. godine.

Sud u Kijevu doneo je juče presudu u korist bivšeg vlasnika PrivatBank, Igora Kolomojskija, koji je podneo tužbu protiv centralne banke Ukrajine i finansijskih vlasti.

Ostalo je, međutim, nejasno kako će i kada banka biti vraćena Kolomojskiju.

Američka agencija AP navodi da je njegov lik u poslednjih nekoliko nedelja sve prisutniji u Ukrajini, zemlji koja u nedelju izlazi na birališta da bi izabrala novog predsednika.

Veruje se da Kolomojskij, koji sada živi u Izraelu, ima veze sa Vladimirom Zelenskim, komičarem koji je postao favorit u trci za predsednika, ocenjuje AP.

Presuda suda o nezakonitosti nacionalizacije banke bi, kako je ocenio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, mogla izazvati veliku ekonomsku krizu ili cak i bankrotstvo zemlje.

Strani mediji ocenjuju da je eksplozivna objava data samo par dana pred drugi krug predsedničkih izbora, u koji su ušli Porošenko i popularni komičar Vladimir Zelenski.

PrivatBank je nacionalizovana 2016. godine nakon što su vlasti otkrile manjak kapitala od preko pet milijardi dolara. Banka je tada bila u vlasništvu Kolomojskija, kojeg je Porošenko nešto ranije imenovao za guvernera jednog od ukrajinskih regiona, ali je kasnije došao u sukob sa predsednikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar