U trendu

Ukrajinci se smrzavaju zbog gasnog spora Naftogasa i toplana

KIJEV – Stotine hiljada Ukrajinaca je ostalo bez grejanja u uslovima kada su temperature sve niže, zbog dugotrajnog spora između nacionalne gasne kompanije i regionalnih snabdevača.

Stanovnici grada Krivi Rog na jugoistoku Ukrajine, u kojem živi oko 600.000 ljudi, danas su upali u zgradu lokalne gasne kompanije, zahtevajući da se uključi grejanje, prenosi agencija AP, uz napomenu da se u tom delu Ukrajine temperature noću spuste ispod nula stepeni.

U gradu Smila, u centralnoj Ukrajini, građani su danas blokirali puteve koji vode ka gradu, zahtevajući od vlasti da obezbede grejanje.

Opozicioni poslanik Oleg Ljaško je prošle nedelje izjavio da je najmanje šest gradova, sa ukupnom populacijom od preko 1,0 milion ljudi, bez grejanja.

Problemi sa centralnim grejanjem nastali su nakon što je nacionalna gasna kompanija Naftogas podigla cene gasa, što je naišlo na oštru kritiku pojedinih lokalnih zajednica, koje tvrde da su takve cene za njih neverovatno visoke kako bi ih platili.

Naftogas je kasnije saopštio da će obnoviti snabdevanje komunalnih kompanija i elektrana, ali pod uslovom da isplate dugove ili unapred plate za isporuke.

Ukrajinska vlada je prestala da kupuje gas od Rusije posle pripajanja Krima Ruskoj Federaciji 2014., navodeći kao razlog nerazumno visoke cene.

Kao posledica toga, Ukrajina je počela da kupuje gas od evropskih kompanija, od kojih pojedine preprodaju ruski gas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.