U trendu

Ukupan izvoz SRB dostići će 24 mlrd evra ove godine

BEOGRAD – Ukupan izvoz Srbije će ove godine dostići nivo od 24 milijarde evra, što je za tri milijarde evra više u odnosu na prošlu godinu, rekao je danas zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku u Narodnoj banci Srbije Milan Trajković.

Rast izvoza robe je neznatno ubrzao u odnosu na prošlu godinu sa 8, 3 na 8,5 odsto, dok je izvoz usluga ubrzao sa prošlogodišnjih 14,4 na 17,4 posto ove godine, naveo je Trajković na konferenciji za novinare u NBS.

Osvrćuću se na usporavanje privrede evrozone ove godine na svega 1,1 posto u odnosu na prošlogodišnjih 1,9 procenata, smatra da to svakako ima negativne efekte na našu zemlju jer, kako ističe, „Srbija nije izolovano ostrvo“.

Naročito se to vidi u izvozu automobila i čelika, međutim i pored toga, dodaje Trajković, srpski izvoz u prvih devet meseci ove godine raste brže nego što je rastao prošle godine.

Pod pretpostavkom da evrozona raste po sadašnjoj stopi od jedan odsto i uz sadašnji nivo investicija, Srbija moze da ostvari dvocifreni rast izvoza robe i usluga i u svim narednim godinama, navodi Trajković.

Razlog zbog kojeg Srbija nema usporavanje izvoza kao što je slučaj u evrozoni, vidi u tome što investicije u našoj zemlji idu u izvozno orijentisane sektore.

Od 3,5 milijardi evra, koliko su iznosile investicije prošle godine, 2,2 milijarde evra je bilo usmereno u takozvane razmenjive sektore.

Od te cifre, milijardu evra investicija otišlo je u prerađivačku indistriju, a ove godine od 2,9 milijardi evra investicija za devet meseci – 1,3 milijarde je otišla u izvozni sektor, od čega 900 miliona u prerađivačku industriju, precizirao je Trajković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.