U trendu

UN preporučuje uvođenje poreza na meso za spas planete

NJUJORK – Ujedinjene nacije preporučuju da se ljudi više okrenu biljnoj ishrani kako bi zaštitili životnu sredinu, i navode da bi uvođenje poreza na meso pomoglo da se ostvari ova neophodna promena nutricionističkih navika.

Proizvodnja mesa u laboratoriji takođe bi mogla da pomogne u smanjenju štetnih posledica po okolinu od masovnog uzgoja stoke, za šta se koristi 77 odsto svetskog poljoprivrednog zemljišta, navodi UN u novom izveštaju „Globalni izgledi životne sredine“ (Global Environment Outlook, GEO), piše britanski Tajms.

Prema dokumentu, predstavljenom u sredu u kenijskoj prestonici, Najrobiju, porez na emisiju gasova sa efektom staklene bašte koji bi se primenio na prehrambene proizvode, pomogao bi da se smanje stakleni gasovi i gubitak staništa divljih životinja, čije se uništavanje povezuje s konzumiranjem crvenog mesa.

Takav porez bi, kako se navodi, sledeće godine mogao da smanji emisiju staklenih gasova za nekih milijardu tona „zahvaljujući manjoj konzumaciji mesa“, i da donese značajne globalne zdravstvene koristi.

Uzgoj goveda prozivodi šest puta više staklenih gasova po kilogramu proizvoda od, recimo, uzgoja soje.

Oni koji kupuju crveno meso, verovatno ne znaju da se za takav proizvod koristi 28 puta više poljoprivredne površine, nego, na primer, za uzgoj pilića, kao i da je ta prehrambena industrija uveliko odgovorna za uništavanje šuma u Amazoniji, navodi Tajms.

U izveštaju, koji je pripremilo 250 naučnika iz 70 zemalja, piše da će do 2050. godine biti potrebno povećanje proizvodnje hrane za 50 odsto jer se procenjuje da će u tom periodu čovečanstvo narasti sa sadašnjih 7,7 milijardi na devet ili čak 10 milijardi stanovnika.

Ovo je šesti po redu izveštaj UN-a u kojem se procenjuje globalno stanje životne sredine, a objavljuje se svakih pet do sedam godina. GEO izveštaj sadrži analize ekoloških pretnji na globalnom nivou, uključujući nestanak životinjskih vrsta, klimatske promene i zagađenje staništa divljih životinja plastikom i pesticidima.

U dokumentu se zaključuje da „smo već toliko zagadili planetu da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu ozbiljne mere, sve više biti ugroženo zdravlje celokupnog stanovništva na Zemlji“.

„Ili ćemo napraviti drastične korake u zaštiti okoline ili će milioni građana širom Azije, Bliskog istoka i Afrike zadesiti prevremena smrt do sredine ovog veka“, piše u izveštaju, koji takođe poziva na stvaranje globalnog sporazuma za smanjenje dotoka osam miliona tona plastičnog otpada koji svake godine dospeva u okean.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar