Unapređen izgled za povećanje kred. rejtinga na „pozitivan“

BEOGRAD – Rejting agencija Mudi (Moody’s) unapredila je izgled za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa „stabilnog“ na „pozitivan“.
Istovremeno, Mudi je potvrdio ocenu kreditnog rejtinga na nivou od Ba3.
Odluka o unapređenju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu značajnog smanjenja učešća javnog duga u BDP-u u proteklom periodu, kao i snažnog privrednog rasta.
Kako se navodi u saoštenju agencije koje je na svom sajtu objavilo Ministarstvo finansija, najveći uticaj na unapređenje izgleda imali su pad javnog duga i jak ekonomski rast.

Učešće javnog duga u BDP-u Srbije je sada na nivou zemalja sa Ba kreditnim rejtingom.

Fiskalni rezultati Srbije ostvareni su bržim tempom nego što su očekivali Mudi i međunarodne finansijske institucije: učešće duga opšte države u BDP-u beleži pad sa 68,8 odsto na kraju 2016. godine na 54,5 odsto na kraju 2018. godine.

Kako je navedeno u izveštaju agencije, pozitivni trend kretanja deviznog kursa, postignuta fiskalna konsolidacija, uz primarni budžetski suficit, sa prosečnim učešćem od 2,7 odsto u BDP-u od 2016. do 2018. godine, restriktivnijoj potrošnji sa jedne strane i povećanim prihodima sa druge strane, daju za osnov da će se nastaviti sa ostvarivanjem pozitivnih fiskalnih rezultata.
Jak ekonomski rast Srbije treba da podrži pozitivne fiskalne trendove u budućnosti, i nastavi trend smanjenja javnog duga.

Kako agencija navodi, nastavak snažnog ekonomskog rasta na srednji rok, s prosečnim rastom BDP-a od oko 3,4 odsto u narednim godinama, podržaće napore Vlade Srbije da ostvari planirane fiskalne rezultate i dovede do daljeg smanjenja zaduženosti, dok će sve veća investiciona ulaganja, kao i bolji uslovi na tržištu rada, pomoći Srbiji da se nosi sa izazovima iz spoljnjeg okruženja.
Mudi je istakao i ostvareni napredak u restrukturiranju državnih preduzeća, koji doprinosi smanjenju fiskalnih rizika i padu učešća državne pomoći, kao i nedavno uspešne sprovedene privatizacije.

Agencija očekuje da će u narednom periodu primarni budžetski suficit i snažan nominalni rast BDP-a podržati smanjenje javnog duga kako bi do kraja 2020. godine ukupno učešće javnog duga Srbije bilo smanjeno za oko 21 procentnih poena, u periodu od pet godina, što bi ujedno bio najbrže ostvareni pad javnog duga jedne zemlje sa Ba kreditnim rejtingom.
Privatne investicije biće podržane jačanjem bankarskog sistema uz nastavak pozitivnog rasta kredita pravni licima, kao i poboljšanjem kvaliteta aktive banaka zahvaljujući značajnom padu nenaplativih kredita.

U izveštaju se takođe navodi da se očekuje povećanje kapitalnih ulaganja, koja su dostigla učešće od 3,9 odsto BDP-a u 2018. godini, što je najveći nivo od 2007. godine, uz pomoć javnih investicija i realizacije planirane potrošnje.

Ulaganje u putnu infrastrukturu u Srbiji, uz podršku Evropske unije i sredstava drugih finansijskih institucija doprineće daljem ekonomskom rastu, konstatuje agencija.
Mogućnost za dodatni privredni rast Srbije Mudi vidi i u značajnom prilivu stranih direktnih investicija, koje su u 2018. godini dostigle nivo od 7,5 odsto BDP-a.

Agencija takođe očekuje da će relativno veliki i diversifikovani proizvodni sektori u Srbiji i dalje privlačiti strane direktne investicije, koje će pomoći jačanju izvoznog potencijala Srbije i otvaranju novih radnih mesta.

Izgledi za strana direktna ulaganja su poboljšani širenjem baze investitora i van EU, koje su činile veći deo SDI.
Institucijalni okvir Republike Srbije ima korist od napretka u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i Mudi očekuje da će Republika Srbija i dalje biti veoma posvećena istom i u narednom periodu, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.