Unikredit banka: Srbija najperpektivnije tržište regiona za obnovljive izvore energije

Srbija jedno od najperspektivnijih tržišta u čitavom regionu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, objavila je danas Unikredit (UniCredit) banka.

„Korišćenje obnovljivih izvora energije utiče na očuvanje životne sredine, unapredjenje života gradjana, ekonomski rast, ali i pruža značajne prilike za investitore na tržištima u razvoju“, kazao je  direktor Direkcije za finansiranje projekata i izvora sirovina u regionu Centralne i istočne Evrope (CIE) Unikredit banke Paolo Bocolo.

On je na radionici „Kako ostvariti uspeh u projektnom finansiranju“, koje je organizovala Unikredit banka, predstavio čitav proces finansiranja investicije za obnovljive izvore energije – od idejnog koncepta do realizacije transakcije.

Istovremeno, direktor Odeljenja finansijskog savetovanja u okviru Direkcije za finansiranje projekata i izvora sirovina u regionu CIE Kristijan Benio predstavio je najnovije trendove u oblasti finansiranja investicije kroz javno-privatno partnerstvo u Evropi, regionu CIE i Srbiji.

On je istakao da su „takva partnerstva dugoročna, ugovori su veoma vredni u finansijskom pogledu i njihov cilj je da razviju, izgrade, koriste i održavaju javnu infrastrukturu“.

Medju glavnim prednostima javno-privatnog partnerstva istakao je pružanje kvalitetnijih usluga gradjanima, povećanje efikasnosti, dugoročno gledano manje troškove i pristup finansiranju nezavisno od budžeta javnog sektora.

Direktor Sektora korporativnog i investicionog bankarstva i član Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija Spas Vidarkinski podsetio je da je ta banka prisutna u 14 zemalja što obezbedjuje mogućnost ponude široke lepeze proizvoda, izvršavanje kompleksnih transakcija i sofisticirana rešenja namenjena lokalnim tržištima.

Pored toga, obnovljivi izvori energije i finansiranje infrastrukture svakako spadaju medju prioritete kada je Srbija u pitanju, dodao je Vidarkinski.

 

 

 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike