U trendu

Uprava Energoprojekta: Komisije za hartije od vrednosti pristrasna

Energoprojekt holding saopštio je danas da je netačno da je uprava tog beogradskog preduzeća osporila zakonitost ponudjene cene za kupovinu akcija Energoprojekta već je izrazila stav da je cena neadekvatna i neprimerena, kao i da je celokupna ponuda za preuzimanje zasnovana na nezakonitostima i manipulacijama.

Prethodno je Komisija za hartije od vrednosti danas saopštila da je mišljenje uprave Energoprojekta o ponudi za preuzimanje akcija te kompanije koju je dala firma Napred razvoj suprotna Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava jer sadrži neosnovane navode i neistinite podatke.

U saopštenju Energoprojekta se navodi da je Komisija za hartije od vrednosti danas dostavila zahtev upravi Energoprojekta da se pisanim putem izjasni o odredjenim pitanjima o načinu davanja mišljenja o ponudi za preuzimanje i da začudjuje zašto je Komisija istog dana izdala saopštenje u kojem iznosi zaključke po tim pitanjima pre dobijanja odgovora.

„Postavlja se pitanje s kojim motivom Komisija za hartije od vrednosti izlazi sa ovakvim saopštenjem, osim ako nije u nameri da se prejudicira zaključke“, navedeno je u saopštenju Energoprojekta u kojem država Srbija ima vlasnički udeo.

Dodaje se i da je netačna izjava Komisije da mišljenje uprave Energoprojekta o ponudi za preuzimanje koju je dala firma Napred tazvoj i povezana preduzeća objavljeno u štampanim medijima nisu potpisali svi članovi uprave.

„Podatak o knjigovodstvenoj vrednosti akcija uprava kompanije je dala na bazi konsolidovanog finansijskog izveštaja Energoprojekt holdinga za 2016. godinu, koji je  javno dostupan, a iz kojeg proizilazi da korigovana knjigovodstvena vrednost jedne akcije, umanjeno za manjinski interes iznosi 1.761,40 dinara“, ističe se u saopštenju.

Prema oceni uprave Energoprojekta neosnovan je stav Komisije da uprava ne može da izrazi mišljenje po pitanju zakonitosti čitavog postupka i ponude, jer Zakon o preuzimanju akcija predvidja da uprava treba da se izjasni o ponudi u celini, a naročito o ceni.

„Začudjuje da Komisija izričito traži objavu mišljenja Udruženja malih akcionara koji zastupaju interese firme Napred razvoj. Ističemo da to udruženje nikada nije upravi dostavilio svoje mišljenje o ponudi, da uprava nije objavila mišljenje bilo kog udruženja akcionara, jer zakon predvidja samo objavu mišljenja uprave i predstavnika zaposlenih“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da Udruženje malih akcionara koje pominje Komisija za hartije od vrednosti čini „mala neodredjena grupa lica“ za koju se ne zna koliko akcionara predstavalja, a koju predvodi kandidat Napred razvoj za člana Nadzornog odbora Zoran Simić.

Ocenjeno je da „očigledno to udruženje direktno komunicira sa Komisijom za hartije od vrednosti“, kao i da ovakva pristrasnost Komisije nameće neka pitanja.

„Zašto Komisija još nije utvrdila manipulacije, kako to navodi u saopštenju, iako je u rešenju od 16. juna konstatovala da je Napred razvoj delovao protivzakonito, da su davane netačne i obmanjujuće izjave o povezanosti i da je Napred razvoj sticao akcije u vreme zakonske zabrane sticanja akcija“, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da začudjuje zašto Komisija odbija da dostavi upravi Energorpojekta, zaposlenima i akcionarima rešenje kojim je odobreno preuzimanje, radi pokretanja upravnog spora, a traži od uprave da se izjasni o ponudi za preuzimanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.