U trendu

Uprava za veterinu Srbije: Prate se pošiljke koje stižu u Luku Bar

Uprava za veterinu Srbije trenutno je u koordiniranoj akciji sa Veterinarskom službom Crne Gore i prati se bilo koja pošiljka koja pristiže u Luku Bar, ali do sada nijedan brod koji je došao u tu luku nije prenosio zamrznuto meso, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

„Za sada nema nikakvih indicija da je pošiljka sa zamrznutim mesom iz 1982. godine ušla u Luku Bar u Crnoj Gori, niti da se uopšte i približila toj luci“, navode u Upravi za veterinu Srbije.

Kako navode, u isto vreme su alarmirane tri veterinarske službe, a Uprava za veterinu je, pored crnogorske, u stalnom kontaktu i sa bosanskom službom i situacija je za sada pod apsolutnom kontrolom.

Uprava za veterinu je, kako navode, preduzela dodatne mere, odnosno koordinirane akcije sa ostalim službama i pojačana je kontrola na graničnim prelazima.

„Preduzete su sve mere kako bi se sprečila eventualna mogućnost ilegalnog ulaska takvog mesa u Srbiju, a sve u cilju zaštite zdravlja ljudi“, kažu u toj upravi.

Crnogorska Uprava carina ranije danas je demantovala da je u Luku Bar stiglo zamrznuto meso iz 1982. godine.

Podgorički list Vijesti preneo je da na kontejnerski terminal takav tovar nije stigao, niti je Uprava carina dobila informacije o prispeću takve pošiljke, što je, kako se navodi, „standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao ući u Luku Bar“.

Luka Bar je, takodje, demantovala spekulacije o prispeću tovara zamrznutog mesa.

Kako je saopšteno, meso iz uvoza stiže preko privatizovanog dela Luke Bar, „Port of Adria“. Ta luka, po objašnjenju, prima kontejnere s robom, ali nema informaciju o tome šta je u njima, niti o kvalitetu uvezene robe. Takve kontejnere preuzimaju špediteri.

Uprava carina sinoć je saopštila da je dobila obaveštenje da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar  zamrznutog mesa iz 1982. godine i da je svim carinarnicama naloženo da preduzmu mere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.