U trendu

UPS: Srbija privreda na dobrom putu povećanja BDP-a

BEOGRAD – Srpska privreda je na dobrom putu povećavanja BDP-a i stvaranja boljih privrednih mogućnosti, izjavio je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je na 18. Ekonomskom samitu Srbije, na panelu o borbi protiv siromaštva i nejednakosti, rekao da su poslodavci zadovoljlni što je srpska privreda krenula ka ozbiljnom povećanju BDP-a i prešla granicu od četiri odsto.

„Treba biti optimista, pošto svi brojevi pokazuju da smo na dobrom putu po pitanju privrednih mogućnosti“, naglasio je Atancković.

Ističe da svi zajedno treba da se potrudimo da napravimo jeftiniju državu, kako bi privredi mogao da se vrati njen doprinos da bi u narednom periodu imala još bolje rezultate.

Atanacković dodaje da je u prethodne dve godine došlo i do jačanja socijalnog dijaloga.

„Poslodavci će pomoći kroz socijalno paratnerstvo sa sindikatima i vladom, želimo da doprinesemo povećanju BDP-a“, rekao je Atancković.

Napomenuo je da to povećanje treba podeliti na najekonomičniji način kako bi preduzeća mogla ostvareni proft ponovo da investiraju.

„Smatramo da taj rast teba da bude preko pet i šest odsto, kako bi uspeli da dođemo i pređemo nivo koji smo imali tokom devedesetih godina“.

Atancković je naveo da je naša potrošnja još na relativno niskom nivou, što je otežavajuća okolnost za privredu.

Kada je reč o siromaštvu, Atanacković ističe da u Srbiji postoji velika razlika između bogatih i siromašnih, ali je pohvalio ministra za rad Zorana Đođevića.

„Prvi je ozbiljno krenuo u pravljenje socijalnih kartit, a bez toga država ne može da vidi kome je pomoć stvarno potrebna a ko treba da ostane bez privilegija“, naveo je pn.
Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je rekla da ta organizacija radi zajedno sa državom na smanjenju siromaštva i nejednakosti.

Dodaje da je tek svaka četvrta nekretnia uknjižena na ženu, iako one čine više od polovine stnaovništva.

„Takvi su podaci ioako su žene bolje obrazovane od muškarca. Takođe, tri od četiri žene na selu nisu plaćene za svoj rad. Isto tako, samo 12 žena su predsednice opština i gradonačelnice“.

Jovanović je navela da je velika novina u izmenama Zakona o katastru, koji je stupio na snagu 1. jula, što se automatski ženama upisuje svojina koja je stečena u braku, osim ako se neko od supružnika drugačije ne izjasni.

„To pravi revoluciju u smislu statusa žena koje su u braku. Dobili smo pohvalu od Svetske banke za tu novinu“.

Kaže da je dobar primer priprema Zakona o socijalnom preduzetništvu, na kome se ubrzano radi, pošto su u radnu grupu uključeni i predstanvici civilnog društva.

Rekla je govoreći o novom zakonu o sezoncima u poljoprivredi, da u Srbiji trenutno radi ima 80.000 seoznaca, iako je prošle godine prema podacima Ncionalne službe za zapošljavanje bilo svega 3.500 njih angažovano kroz legalne ugovore.

Prijava sezonskih radnika je danas velika prepereka za poslodavace, jer sada prolaze kroz veliki administrativni postupak, ali će zahvaljujući tom zakonu to biti izmenjeno, rekla je ona i izrazila nadu da će to profunkcionisati kroz elektronski sistem.

Pomenula je da NALED osim programa za ženama i mladima, ima još jedan program “1000 žena” koji realizuje u saradnji sa Koordinacionim telom za borbu protiv rodne nejednakosti.

Taj program, objašnjava, omogućava ženama na selu da one veštine koje znaju da rade u svom domaćinstvu, prave, prodaju i od toga ostvare prihod.

“Reč je o tradicionalnim tehnikama koja pomaže i da se očuva kulturan nasleđa naše zemlje”, rekla je Jovanović i dodala da taj program trenutno ima 400 žena.

Napomenula je da sprovode za početnike u biznisu i program Startuj legalno.

Generalna sekretarka Američke privredne komore u Atini Litsa Panajotopulos rekla je da ekonomske mere same po sebi nisu dovoljne da se smanji jaz između bogatih i siromašnih, već je potrebno da se ubrza implementacija dostupnog znanja.

„To je ključna stvar za rešenje mnogih problema. Do sada se to nažalost sporo širilo i traje decenijama“, istakla je Panajotopulos.

Mišljenja je da će tehnologija produbiti taj jaz nejednakosti, tako da će, kaže, bogati biti još bogatiji.

Na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije učestvuju ministri, visoki evropski zvaničnici, predstavnici privrede i javne uprave.

Organizator samita je TGI Group International, a medijski partner samita je novinska agencija Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.