U trendu

Urednije vraćanje kredita

Generalni sekretar Udruženja banka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je danas da se poboljšala urednost u vraćanju kredita bankama i da je u oktobru procenat kašnjenje neznatno smanjen i kod privrede i kod stanovništva.   

„To su mala smanjenja, ali je to već neka tendencija koja se uspostavlja, dakle bolja urednost u plaćanju kredita“, rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

Prema podacima UBS, na kraju oktobra ukupno kašnjenje u vraćanju kredita smanjeno je na 16,3 odsto sa septembarskih 16,4 odsto. Kod privrede je kašnjenje smanjeno sa 21 odsta na 20,09, kod preduzetnika sa 19,9 na 19,6, a kod stanovništva sa 7,3 na 7,2 odsto. 

Dugalić je rekao da je u oktobru nastavljena višemesečna stragnacija kreditne zaduženosti privrede i stanovništva. Prema njegovim rečima, u oktobru je u odnosu na septembar neznatno smanjen dug privrede po kreditima, ali je u istoj meri poraslo zaduženje stanovništva, tako da je ukupna zaduženost po kreditima na kraju oktobra bila identična stanju na kraju septembra.

Ukupan dug privrede i stanovništva bankama po kreditima na kraju oktobra i septembra je iznosio je oko 2.084 milijardi dinara. Dug privrede se u tom mesecu  smanjio na 1.324 milijarde dinara sa 1.347 milijardi na kraju septembra, dok je zaduženost stanovništva povećana sa 698 milijardi na 703 milijarde dinara. 

„Kad su u pitanju krediti stanovnika, neznatne su promene, uz simblično povećanje gotovinskih i stambenih kredita. Najveći je rast kod poljoprivrednih kredita, ali ti krediti imaju mali udeo u ukupnoj zaduženosti stanovništva, tako da ne doprinose velikom povećanju kreditne aktivnosti stanovništva“, rekao je generalni sekretar UBS.

Dugalić je dodao da je i kod tekućih računa i kreditnih kartica već nekoliko meseci nema nekih značajnijih promena, odnosno da je broj kartica, ukupno kašnjenje i kašnjenje po prekoračenju računa na kraju oktobra gotovo identična onoj na kraju prethodnog meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.