U trendu

USAID: Kreiran i testiran portal neporeskih nameta u SRB

BEOGRAD – Registar neporeskih nameta u Srbiji kreiran je i testiran uz pomoć USAID Projekta podrške regulaciji parafiskalnih nameta, koji su razvrstani na 668 taksi, 108 naknada i 242 ostale vrste plaćanja.

Portal je sada spreman za implementaciju u Ministarstvu finansija kao instrument za regulaciju, praćenje svih neporeskih nameta i kao vredan izvor informacija za poreske obveznike, poslovne subjekte i građane, saopšteno je iz USAID-a.

Kada Ministarstvo finansija počne sa primenom, registar će pomoći u rešavanju dva postojeća problema.

Prvo, omogućiće Ministarstvu finansija i Vladi Srbije da potpuno kontrolišu proces regulacije svih neporeskih nameta koja preduzeća i građani moraju da plate. Drugo, pružaće sve informacije na jednom mestu o neporeskim obavezama preduzeća i građana, i time poboljšati transparentnost i predvidljivost, poručuju iz ove organizacije američke vlade.

Registar je konačni rezultat USAID-ovog projekta, koji je podržao napore da se reformiše i poboljša sistemi naknada u Srbiji i ukupno poslovno okruženje u zemlji.

U okviru ovog projekta, svi neporeski nameti su identifikovani, analizirani i definisani kroz 17 različitih kriterijuma koji počinju pravnom osnovom i završavaju se brojem računa za plaćanje, uključujući identifikaciju njihove stvarne fiskalne prirode.

Registar je razvijen na IT platformi koja omogućava Ministarstvu finansija da se poveže sa drugim IT sistemima koje koristi Vlada Republike Srbije.

Pored toga, omogućava svim potencijalnim korisnicima (preduzećima i građanima) da organizuju opcije pretrage na osnovu svojih potreba.

Ovakav vid podrške stiže u pravo vreme jer Vlade Srbije ima nameru da nastavi poboljšavanje transparentnosti i predvidljivosti poslovnog okruženja u zemlji, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.