U trendu

Uskoro memorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama

PODGORICA – Memorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama, između nemačkog investitora Majka Štajnmilera, Vlade Crne Gore i Opštine Berane, trebalo bi da u narednih 10 do 15 dana bude potpisan u Beranama.

To je Portalu RTCG kazao Štajnmiler, nakon što je održan sastanak u Vladi, kao i posle izjave predsednika Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldina Dobardžića, da aerodrom u Beranama neće negativno uticati na poslovanje te kompanije.

„Prilikom razgovora u Vladi, sa (Dritanom) Abazovićem i Dobardžićem, ja sam priložio pisane garancije koncerna koji stoji iza mene da će isfinansirati projekat. Sada sam u kontaktu sa vladinim pravnim ekspertima koji su mi saopštili da je nacrt Memoranduma već urađen i da je na proveri. Nadam se da ćemo taj Memorandum potpisati u Beranama u narednih 10 do 15 dana, zajedno sa predsednikom Vlade i predsednikom opštine“, kazao je Štajnmiler.

Kako se navodi, Vlada koncesije može da izda na 30 godina, dok Skupština može trajanje koncesija odrediti i duplo duže, odnosno na 60 godina.

Štajnmiler je prvi od velikog broja ranijih potencijalnih investitora zainteresovanih za aktiviranje aerodroma u Beranama.

On tvrdi da želi da pomogne Beranama i severu Crne Gore, ali i zaradi, kao i da je siguran da taj zaboraveljeni severni aerodrom može da bude izgrađen po svim nemačkim i evropskim standardima, kao i da može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske prilike.

On je kazao i da iza tog projekta i iza njegove kompanije stoji švajcarsko-američki koncern, koji raspolaže u svakom trenutku sa kapitalom od 10 milijardi evra.

„Ovo je projekat koji podrazumeva otvaranje dve fabrike i aerodroma. Zato obično i koristim izraz air park, a ne aerodrom“, rekao je Štajnmiler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar