U trendu

Uskoro odluka o nastavku ogranicenja cena osnovnih namirnica

BEOGRAD – Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine razmatraju da produže Uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, s obzirom da svetski ekonomisti procenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine, izjavila je danas Tanjugu ministarka Tatjana Matić.

Kaže da se pokazalo da je donošenje uredbe bilo ispravno i da su je trgovci u potpunosti primenili, kao i da je snabdevenost tržišta dobra i da nije došlo do pojave špekulativnih cena.

„U 2022. godinu smo ušli sa nasleđenom inflacijom koja je došla sa globalnog tržista cena hrane i sirovina, i ta nasleđena inflacija će i u narednom periodu, a svakako u prvoj polovini 2022. godine, predstavljati najveći izazov“, rekla je Matićeva.

Podsetila je da je Vlada Srbije uredbu donela, pre svega, kako bi zaštitila socijalno najugroženije slojeve našeg stanovništva, ali i da bi zaštitila tržiste od nekontrolisanog rasta cena.

„U tom smislu, smatramo da bi i u narednom periodu ova uredba trebalo da ostane na snazi i u prilog tome, između ostalog, govori i činjenica da prvi ovogodišnji izveštaj koji je organizacija UN za hranu i poljoprivredu objavila, pokazuje da je u Evropi, kada govorimo o ceni hrane i sirovina, u toku 2021. godine došlo do skoka od 28,1 odsto“, ukazala je Matićeva.

Ističe i da svetski ekonomisti upozoravaju da u 2022. godini, pre svega, zbog i dalje neizvesnih pandemijsih uslova kao i sve neizvesnije klimatske situacije, ne možemo biti veliki optimisti kada je reč o cenama hrane i sirovina.

„I to je još jedan od razloga zbog kojih treba biti dodatno oprezan i u tom smislu i dalje ovakve mere predlagati i produžiti ovu uredbu“, rekla je Matićeva Tanjugu.

Napominje i da su ekonomisti Svetske organizacije za hranu i piće u svom izveštaju istakli da je tokom 2021. godine došlo do rekordnih cena, pre svega žitarica – cena kukuruza je skočila za 44,1 osto, pšenice za 31,3 odsto, a cena jestivog biljnog ulja je dostigla rekordnu istorijsku cenu od 65,8 odsto u odnosu na 2020.

„Svi ovi podaci nam govore da moramo biti dodatno oprezni kada govorimo o tržištu sirovina i hrane, kao i o njihovim cenama koje, na neki način, i dalje moraju biti pod budnim okom vlade i svih odogovornih“, istakla je Matićeva.

Na pitanje na koji vremenski period bi se odnosila produžena uredba, Matićeva je odgovorila da će Vlada Srbije tu odluku doneti na osnovu izveštaja Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu i kretanja na globalnom tržistu.

Kako je istakla, na isti način biće doneta i odluka i o vrstama namirnica koje će biti obuhvaćene uredbom.

Na pitanje da li je Uredba o ograničavanju cena namirnica tokom proteklog perioda bila poštovana, Matićeva kaže da je tržišna inspekcija imala mnogo izlazaka na teren i da je njihov zaključak da su trgovci poštovali uredbu.

„Bilo je manjih prekršaja odredbi koje smo izrekli i oni su se uglavnom odnosila na neke prodajne objekte u unutrašnjosti Srbije, dok su veliki trgovački lanci poštovali uredbu Vlade Srbije“, istakla je Matićeva.

Vlada Srbije je 30. novembra donela Uredbu o ograničenju proizvođačkih cena i cena na veliko i malo za pet osnovnih životnih namirnica, u trajanju od 60 dana.

Ograničenje cena odnosi se na šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti. Ta uredba ističe početkom februara.

Vlada je prethodno, u prvoj polovini novembra, donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, po kojoj je ograničena maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar