U trendu

Uskoro počinje eksploatacija crnog gabra u Žagubici

BEOGRAD – Srpska kompanija Balkan stone partner (BSP) group international postala je vlasnik rudnika crnog gabra iz ležišta Crna reka kod Žagubice, i ovaj materijal će prvi put biti eksploatisan u Srbiji, najavili su danas predstavnici kompanije na otvaranju Međunarodnog Sajma kamena- 11. Stone Expo Serbia.

Fabrika će se nalaziti u blizini nalazišta Crna reka u opštini Žagubica, a na Sajmu kamena koji se održava u okviru Sajma građevinarstva najavljeno je strateško partnerstvo sa opštinom kada je reč o zapošljavanju ljudi u eksploataciji, a u narednom periodu i u fabrici za preradu kamena.

Igor Đajić predsednik grupacije rekao je da je uz strateško partnerstvo sa opštinom Žagubica, planirano da u narednom periodu bude izgrađena i fabrika za preradu crnog gabra što će umnogome umanjiti potrebu za uvozom sličnih materijala.

„Taj materijal je vrlo često korišćen za javne radove, a eksploatacija crnog gabra u Srbiji kreće uskoro“, rekao je Đajić i zahvalio predstavnicima opstsine Žagubica koja je izašla u susret i predlozila ugovor o strateškom partnerstvu.

Kako kaže, proširili su planove i umesto same eksploatacije, pokrenuće i preradu.

Đajić je naveo da budući da se sa promocijom materijala počelo u Vrnjačkoj Banji prvi blok Crystal Black biće donacija za jedan od spomenika koji će se nalaziti u centru ove opštine.
Budući da se u Beogradu planira spomenik Luki Ćeloviću koji je podigao Savamalu sledeći blok će biti donacija Gradu Beogradu.

Đajić kaže da se sada praktično počinje sa geološkim istraživanjima a da će u narednih mesec, dva izaći prvi blokovi .

Sajam kamena otvorio je gradski arhitekta Marko Stojčić koji je rekao da je ta manifestacija prilika da se predstavnici grada upoznaju sa time šta domaći trgovci imaju da ponude.

„Ovo što kompanija BSP radi odgovara upravo onome što gradu Beogradu i tržistu Srbije treba, a to je proširenje pešackih zona, na čemu se intenzivno radi, jer smo izašli iz perioda kada smo uređivali pešačke zone jeftinijim materijalima neke površine koje su rađene pre 10, 15 godina i one su već spremne za rekonstrukicju“, rekao je Stojčić.

Nivo kome će se težiti kaže, je korišćenje kvalitetnih materijala otpornih na sve uslove.

„U tom pravcu sada idemo- ka rešenjima koja su dugoročno isplativa. Kvalitet moraju ispuniti svi koji dobavljaju i sporucuju materijale, a važno je zato da imamo nove dobavljače i nove materijale koji nam daju dobre ideje“, rekao je Stojčić.

On je zahvalio predstavnicima kompanije BSP na donaciji koju će grad Beograd dobiti za spomenik Luki Ćelović.

Otvaranju Sajma kamena na štandu BSP prisustvovao je i pomoćnik predsednika opštine Žagubica Dušan Milosavljević.

Značaj početka ekspoloatacije u nalazištu Crna reka je mnogostruk, ali u kompaniji prvenstveno ističu kamen crni gabro koji se koristi kao materijal za popločavanje javnih površina, i koji će biti mnogostruko jeftiniji, jer neće biti carine i troškova prevoza kao što je to bio slučaj do sada kada su korišćeni inostrani materijali.
Još od vremena SFRJ, kamen gabro tipa Jablanica (BiH) je bio rudnik koji je najviše snabdevao izvođače pa je vremenom pronašao i svoje mesto u javnim tenderima gde se po navici pisalo kamen tipa gabro Jablanica.
Iz BSP grupacije navode da će se pokretanjem eksploatacije na teritoriji Srbije, dobiti potreban kamen po nižoj ceni, a pokreće se industrija (prerađivači, kamenoresci), odnosno doprinosi novim zapošljavanjima.
Crni gabro Crystal Black je kao material već prepoznala kompanija Eagle hills i uzorak koji im je predstavljen prihvaćen je kao material za popločavanje svih javnih površina u projektu Beograd na vodi.

Inače, BSP grupacija je lider u snabdevanju kamenom po najnižim cenama (bez velikih trgovačkih marži) jer je predstavnik rudnika iz celog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.