U trendu

Uskoro poziv za privatizaciju RTB Bor i tender za Galeniku

Ministarstvo privrede trebalo bi uskoro da raspiše javni poziv za privatizaciju RTB Bor, kao i da objavi novi tender za prodaju Galenike, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

Navodeći da ima više potencijalno zainteresovanih za RTB Bor, te da je premijer Aleksandar Vučić najavio i mogućnost kineskih investicija, Trivunac je na sednici skupštinskog Odbora za privredu rekao da je jedno od rešenja za RTB Bor dokapitalizacija.

Pored nalaženja strateškog partnera, kaze Trivunac, cilj je i investiranje u rudnik kako bi se iskoristio pun kapacitet Topionice.

Trenutno je, navodi, na snazi produženje oglasa za mesec dana za profesionalizaciju menadžmenta, a govoreći o problemima RTB Bor, kaže da je najveći među njima slaba investiranost u rudarsku aktivnost.

Kako je naveo, situacija u RTB Bor je bolja nego pre dve godine, kada je drastično pala cena bakra na svetskom trzištu i kada se RTB Bor suočio sa problemima, pre svega likvidnosti.

Sada, kaže, RTB Bor servisira svoje obaveze, plaća račune za struju i obaveze po reprogramu duga, a situacija je značajno bolja jer je porasla cena bakra na svetskom tržištu.

Izrazio je očekivanje da će što pre biti objavljen i novi tender za prodaju Galenike, navodeći da su veliki dugovi najveći problem tog preduzeća.

Precizirao je da je dug Galenike 71 milion evra prema komercijalnim bankama.

Trivunac kaže da se PKB priprema za dalju privatizaciju, da se razgovara sa potencijalnim investitorima, te da je cilj da se minimum tri godine održi stočarska proizvodnja.

Naveo je da PKB snabdeva tržiste Beograda sa 60 odsto mleka, te da ima oko 22.000 hektara zemljišta.

Kaže da je „Resavica“, koja ima 4.000 rudara i devet rudnika, jedino javno preduzeće koje direktno prima subvencije iz budžeta i to 4,4 milijarde dinara godišnje, te da svaki rudar godišnje košta državu million dinara.

Trivunac navodi da to preduzeće ima brojne probleme i ne može da pokrije troškove.

Kako je rekao, problem Železare Smederevo rešen je na najefikasniji način, a bila je najveći gubitaš.

Formirane su radne gurpe za nalaženje resenja za velika preduzeća, među kojima je i Petrohemija, a Trivunac ističe da privatizacija najvećih firmi i privlačenje investicija pružaju šansu za povećanje BDP i zadržavanje zaposlenosti.

Trivunac je rekao i da je MMF ocenio da su sedam do osam preduzeća najveći problem zbog fiskalnog rizika, i istakao da je u prethodnom periodu zaustavljeno masovno davanje garancija i kreditne podrške za koju kaže da je bila „haotična“ do 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.