najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uskoro sporazum o slobodnoj trgovini Rusije i Izraela

Rusija i Izrael planiraju da uskoro potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, prenose danas izraelski mediji izjavu zvaničnika Kremlja ruskoj novinskoj agenciji Tass.

Zamenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin rekao je da su diskusije o tome sa izraelskim kolegama napredovale do tačke da se očekuje postizanje sporazuma.

„Diskutovali smo o izgledima za formiranje zone slobodne trgovine koju vlada planira da stavi na papir u najkraćem mogućem periodu,“ izjavio je Levin.

Vesti o skorom sporazumu potvrdio je i izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel. Dve strane su se dogovorile o recipročnoj kupovini poljoprivrednih proizvoda, osnivanju zajedničkih kompanija i uvođenju visoke tehnologije u poljoprivredu, rekao je Levin.

Rusija takođe planira da poveća količinu pšenice, mesa i jaja koje prodaje u Izrael, a da zauzvrat deli saznanja iz oblasti tehnike.

Izraelski zvaničnici izjavili su za tiražni list Maariv da je ministar Ariel putovao u Rusiju sa poslanikom iz opozicione partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) Joelom Razvozovom, a u razgovorima je učestvovao i izraelski ambasador u Moskvi Cvi Hajfec.

Ariel se saglasio sa zamenikom ruskog premijera Arkadijem Dvorkovičem da će sporazum o slobodnoj trgovini biti potpisan do kraja ove kalendarske godine.

Rusija i Izrael planiraju da osnuju tehnološki demonstrativni centar sa sedištem u Moskvi, rekao je Ariel za Tass, objasnivši da izraelski izvoz u Rusiju opada zbog devalvacije rublje.

On je sugerisao da bi Izrael želeo rešenje za jaz u cenama kako bi se ohrabrio uvoz i izvoz.

Dve strane su se takođe dogovorile o penzijama ruske vlade za Izraelce koji su se uselili iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike