U trendu

Uštede u budžetu upola manje od planiranih

Fiskalni savet je danas upozorio da je teško ostvarivo planirano trajno umanjenje budžetskog deficita od 0,75 odsto BDP, jer kasni smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i restruktuiranje državnih preduzeća.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je na konferenciji za novinare da će verovatno uštede u budžetu iduće godine biti upola manje od planiranih 0,75 odsto BDP.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je rekao da je budžet za 2016. godinu manje transparentan od prošlogodišnjeg, jer nisu poznate obaveze prema stranim invesitiorima, kao i struktura državnih garancija koje će biti aktivirane.

„Velika je šteta što je napravljen korak unazad. U predlogu budžeta za 2016. koji je dostavljen Skupštini od 1.500 strana bilo je mesta za sve i svašta, ali ne i za ono što je najvažnije“, rekao je Vučković.

On je rekao da su za nove investicije planirani podsticaji od 3,5 milijardi dinara, što je upola manje nego u 2015, ali se promenom Zakona o budžetskom sistemu otvaraju vrata za nekontrolisano preuzimanje obaveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.