najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uštede Železnice Srbije 19 miliona evra

Železnice Srbije uštedele su u 2015. godini oko 19 miliona evra, dva miliona evra više nego što je predvidjeno planom ušteda, rečeno je danas na sastanku ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa predstavnicima Svetske banke.

Najveće uštede u poslovanju tog javnog preduzeća ostvarene su smanjenjem broja zaposlenih za 301, prirodnim odlivom, i povoljnijim ugovaranjem cene struje sa Elektroprivredom Srbije (EPS), saopštilo je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Istaknuto je da od razdvajanja Železnica Srbije na četiri nezavisna preduzeća u avgustu prošle godine, preduzeće za prevoz robe železnicom, Srbija Kargo, posluje bez državnih subvencija „i tako će i ostati“.

Kako je najavljeno, do 28. januara biće završen i popis imovine svih železničkih preduzeća kako bi dalje poslovanje nastavila sa čistim bilansima.

„Reformu železnica započeli smo prošle godine. Ovo je kritična godina za nastavak“, rekla je Mihajlović.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhijen je ocenio da je postignut značajan napredak u reformama železnice i poručio da je ta banka spremna da uradi sve što je potrebno kako bi se reforme sprovele do kraja.

„Železnice Srbije će zajedno sa Ministarstvom do kraja 2017. godine napraviti spisak svih neisplativih železničkih linija i ponuditi rešenje za njih. Jedno od mogućih rešenja je da ove linije sufinansiraju lokalne samouprave“, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i direktori železničkih i putarskih preduzeća koji su predstavnike Svetske banke informisali o realizaciji aktivnih projekata na Koridoru 10 i o Projektu rehabilitacije 1.100 kilometara puteva u Srbiji čiji je jedan od finansijera i Svetska banka.

 

 

 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike