Usvojena odluka o formiranju Slobodne zone Beograd

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas Odluku o osnivanju slobodne zone Beograd koja će na lokacijama u Obrenovcu i Krnjači potencijalnim investitorima ponuditi prostor za izgradnju proizvodnih pogona i skladišta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je da su odbornici usvojili važnu odluku za budućnost Beograda koji je, prema njegovim rečima, u prethodnom periodu izgubio mnogo investicija i radnih mesta zato što nije mogao da ponudi takav prostor investitorima.

Mali je dodao da će kroz investicije kineske kompanije Meita u Bariču biti simbolično završen proces obnove Obrenovca nakon prošlogodišnjih poplava.

„Dobili smo velikog investitora koji radi na više kontinenata a samo od plata zaposlenih u pogonu u Bariču opštinski budžet Obrenovca dobijaće više od 400.000 evra bruto“, rekao je Mali u Skupštini grada Beograda.

Odbornik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da je ta stranka podržala osnivanje slobodne zone Beograd ali da se ne slaže sa odlukom Vlade Srbije, grada Beograda i opštine Obrenovac prema kojoj država ulaže više 50 odsto vrednosti celokupne investicije u pripremu zemljišta za izgradnju.

Prema njegovim rečima, ta investicija neće omogućiti zapošljavanje 1.400 već 550 ljudi, pri čemu kineska kompanija u svakom trenutku može da raskine ugovor.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je da dolazak kineske kompanije Meita predstavlja veliku investiciju ne samo za tu opštinu već i za ceo Beograd.

„Investicija vredna 60 miliona evra, koja će omogućiti zapošljavanje 1.370 ljudi, staje rame uz rame sa velikim investitorima u Beogradu, poput kompanije Ikea“, rekao je Čučković i odbacio tezu odbornika DS-a da se bilo kome nešto poklanja na lokaciji slobodne zone u Bariču.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike