U trendu

Usvojene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima je utvrdjeno davanje u zakup maksimalno 30 odsto zemljišta u lokalnim samoupravama, na rok do 30 godina jednom ili više investitora.

Izmenama je poljoprivrednicima koji imaju do 30 hektara obradivog zemljišta omogućeno da kupe do 20 hektara, uz rok otplate do deset godina.

Zakonom je utvrdjeno da se prilikom davanja prava prvenstva za zakup uzima u obzir zapošljavanje nezaposlenih osoba, a odluku će donositi lokalna samouprava i ministarstvo odnosno komisija.

Izmene tog zakona naišle su na brojne kritike opozicije i protest poljoprivrednika, koji su tražili povlačenje zakona, navodeći da omogućava prodaju zemlje strancima i tajkunima bliskim Srpskoj naprednoj stranci.

Vladajuća većina odbacila je kritike, a vlada i resorni skupštinski odbor usvojili su 14 amandmana kojim je prvobitni tekst zakona znatno izmenjen i kako navode, povoljniji za poljoprivrednike.

Iz vlade su naveli da je cilj zakona da omogući privlačenje investicija u poljoprivrednu poizvodnju uz povećanje produktivnosti i zaposlenosti i stvaranje značajnog izvoznog potencijala.

Skupština je danas usvojila i Zakon o zaštiti zemljišta kojim se uredjuje sistematsko praćenje stanja i kvaliteta zemljišta, mere sanacije, inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu i očuvanje zemljišta kao prirodnog resursa od nacionalnog interesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.