U trendu

Utvrđen način dodele 355 miliona dinara za zaštićena nacionalna prirodna dobra

BEOGRAD – Srbija će sa 355 miliona dinara subvencionisati zaštićena prirodna dobra od nacionalnog interesa, navodi se u Uredbi kojom je Vlada Srbije utvrdila raspored, uslove i način korišćenja tog novca.

Državne subvencije poslužiće za finansiranje radova i drugih troškova, uključujući zarade zaposlenih kod upravljača na poslovima definisanim Zakonom o zaštiti prirode.

Namenjene su čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenih područja, upravljanju posetiocima, regulisanju imovinsko-pravnih odnosa, praćenju i unapređenju stanja zaštićenih područja, uređenju prostora i održivom korišćenju prirodnih resursa, kao i za zarade zaposlenih u Javnom preduzeću „Nacionalni park Šar planinaˮ.

Pravo na korišćenje subvencija imaju upravljači nacionalnih parkova i zaštićenih područja proglašenih aktom Vlade Srbije.

Državni novac se dodeljuje na osnovu programa upravljanja zaštićenog područja za 2023. godinu na koje Ministarstvo zaštite životne sredine daje saglasnost.

„Nacionalnom parku Šar planina“ subvencije se dodeljuju na osnovu zahteva za pomoć usled poremećaja u poslovanju preduzeća.

Dodela subvencija vrši se po zahtevu za dodelu sredstava subvencija za zaštićena prirodna dobra od nacionalnog interesa koje podnose upravljači podnose.

Zahtevi za dodelu sredstava subvencija mogu se podneti do kraja oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar