najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uvesti obaveznu analizu prehrambenih proizvoda iz Makedonije

Preduzeće Žitovojvodina uputilo je danas zahtev da Srbija odmah uvede strožu kontrolu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se uvoze iz Makedonije.

Predloženo je da se za svaki kamion ili hladnjaču uzimaju uzorci robe i šalju na analizu kvaliteta u domaćim ovlašćenim laboratorijama i da se svaka analiza naplaćuje 450 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Žitovojvodina je u pismu upućenom predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću navela da je takav zahtev proistekao iz toga što nadležni organi Makedonije već oko šest godina na razne načine otežavaju uvoz brašna iz Srbije u Makedoniju, a poslednji je obaveza izrade analiza i super analiza za svaki kamion isporučenog brašna iz Srbije u tu zemlju.

Prema navodima Žitovojvodine, te analize moraju da se rade u dve privatne laboratorije Makedonije koje su u vlasništvu dva domaća privatna mlina, što je, prema njihovom mišljenju, drastičan primer sukoba interesa.

Cena svake od tih analiza je 450 evra po kamionu, što predstavlja oko osam odsto od vrednosti isporučenog brašna, čime se, prema navodima Žitovojvodine, “gubi svaki ekonomski smisao izvoza brašna u Makedoniju”.

“Od predsednika Vlade Srbije očekujemo da brzom reakcijom zaštiti interese domaće izvozne privrede koja se bori da kvalitetom, količinama i kontinuitetom, poštujuću načela CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, izbori svoje mesto na zahtevnom izvoznom tržištu”, piše u pismu Žitovojvodine.

Kako je istaknuto, Srbija je probleme u izvozu brašna u Makedoniju koji su se odnosili na akcizne markice već rešavala redovnim putem preko mehanizma CEFTA sporazuma, čiji su potpisnici i Srbija i Makedonija.

“Takvi postupci zahtevaju veliki napor i vreme, da bi se na kraju dokazalo da su naše primedbe opravdane. Mnistar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je promptno reagovao na inicijativu Poslovnog udruženja industrijskih mlinova i poslao argumentovan, detaljno obrazložen dopis 18. januara 2016.godine ministru ekonomije u Makedoniji Bekimu Neziriju”, navela je Žitovojvodina.Dodaje se da je smisao dopisa tog preduzeća da makedonska strana odmah ukine propise kojima se krše načela CEFTA sporazuma, ali i sporazuma Srbije i Makedonije potpisanog februara 2012. godine o priznavanju sertifikata o kvalitetu koje izdaju ovlašćene laboratorije u državi izvoznici hrane.

Žitovojvodina je podsetila da je na specijalnom sastanku Zajedničkog komiteta CEFTE održanom 20. novembra 2013. godine doneta preporuka kojom, u slučaju ponovljenog uvodjenja mera koje ograničavaju slobodnu trgovinu, druga strana ima pravo da uvede kontramere.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike