U trendu

Uz podršku EU bolje javne usluge i kvalitet života u lokalnim zajednicama u Srbiji

Predstavnici 30 organizacija civilnog društva iz Srbije dobili su danas bespovratna sredstva, u vrednosti od 525.000 dolara, za najbolje inicijative u okviru javnog poziva za unapredjenje javnih usluga i kvaliteta života gradjana u sedam gradova i opština u Srbiji, a okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Nagradjene inicijative sprovodiće se u Babušnici, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Topoli, Novom Sadu i Subotici, a doprineće unapredjenju javnog zdravlja, uvodjenju novih usluga socijalne zaštite za ranjive grupe, zaštiti životne sredine, očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja, promociji održive poljoprivrede, kao i aktivizmu, obrazovanju i zapošljavanju mladih, rečeno je na svečanoj dodeli.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je podsetila na to da je 22. septembra ove godine u Srbiji donet instrument za uključivanje principa „Da niko ne bude izostavljen“ u zakonska i strateška dokumenta Srbije kao orudje koje daje priliku da se Agenda 2030 i Ciljevi održivog razvoja primene u praksi.

Prihvatanjem Agende 2030 za održivi razvoj, Srbija se obavezala na uključivanje jednog od osnovnih principa, u cilju poboljšanja kvaliteta zakonskih i strateških dokumenata u kontekstu ljudskih prava, koja je posvećena okončanju diskriminacije i isključenosti, kao i smanjenju nejednakosti i dodatne ranjivosti osetljivih grupa.

„Program u kojem učestvujete je program koji vam omogućava prirodu moći, da kroz dijalog uvidite šta ćete da učinite ako ste neka od grupa koja nije vidljiva“, poručila je Čomić predstavnicima organizacija civilnog društva.

Ona je istakla da je zato bitan dijalog u društvu, ali da je malo onih koji su spremni da udju u dijalog o nekoj temi koja je od interesa za lokalni razvoj.

„Zato je EU dobra? Zato što EU ne odustaje od demokratije. EU je mesto gde se ima svest o razvoju demokratije, gde je ona cilj, gde se radi na poslovima gde niko neće biti zapostavljen“, rekla je Čomić.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini istakao je značaj inicijative jer ona pruža podršku organizacijama civilnog društva na lokalnom nivou.

„Radimo na smernicama u okviru opšteg okvira EU za razvoj civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana. Te smernice imaju tri cilja. Prvi je da se radi na okruženju, drugi je saradnja izmedju lokalnih institucija i civilnog društva i treći je da civilno društvo bude otpornije“, rekao je Bertolini.

On je naglasio da „nema sumnje“ da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji.

„Kroz unapredjenu saradnju lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, 2800 gradjana i gradjanki u ovih sedam gradova i opština u Srbiji imaće bolje zdravstvene usluge, kao i usluge socijalne zaštite prilagodjene ranjivim grupama, napomenuo je vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Anas Karman, dodajući da će mladi ljudi takodje dobiti dodatnu podršku za aktivno učešće u životu svojih lokalnih zajednica, obrazovanje i zapošljavanje.

Svih 30 inicijativa civilnog društva odabrano je nakon javnih poziva koje su raspisale lokalne samouprave.

Raspisivanju javnih poziva prethodio je otvoreni dijalog u kome su učestvovali predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava, organizacije civilnog društva, kao i drugi zainteresovani gradjani i gradjanke, kako bi se odredile prioritetne oblasti u kojima je potrebno dodatno finansiranje u svakom od pomenutih sedam gradova i opština.

Najveći deo ukupne finansijske podrške za sprovodjenje ovih aktivnosti obezbedjen je zahvaljujući EU, dok su ostatak sredstava (od 20 do 35 odsto) obezbedile lokalne samouprave iz sopstvenih budžeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.