U trendu

V.d. pomoćnika ministra finansija: Uskoro javna rasprava za novi Zakon o javnim nabavkama

Vlada Srbije predvidela je Strategijom za javne nabavke i Akcionim planom za 2018. godinu donošenje novog Zakona o javnim nabavkama kako bi oblast javnih nabavki bila uskladjena sa regulativom Evropske unije, izjavila je danas vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Milena Kovačević.

„Javne nabavke biće uskladjene sa regulativom EU koja se od nas očekuje u pregovračkom Poglavlju 5. Očekujemo da uskoro počne javna rasprave nakon koje će početi i formalno pokretanje procedure za donošnje zakona“, kazala je ona na seminaru „Javne nabavke – nordijska iskustva“ u organizaciji ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske zajedno sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji.

Prema rečima Milene Kovačević, predvidjen je novi elektronski portal, novi način postupaka i dosta značajnih promena.

„Na ovom putu važna su nam iskustva razvijenih zemalja i  članica EU“, kazala je ona, a prenela Nordijska poslovna alijansa u Srbiji.

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen kazao je da su javne nabavke put do pružanja dobara i usluga gradjanima i da kada se one sprovode na ispravan način gradjani uvidjaju da im se obaveze koje izmiruju prema državi srazmerno vraćaju u vidu visoko kvalitetnih usluga.

„U razgovorima sa predstavnicima državnih institucija i nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji, prepoznali smo da postoji značajan prostor za poboljašanja u sprovodjenju javnih nabavki, posebno kada je reč o primeni kriterijuma kvaliteta“, rekao je ambasador Ikonen.

Predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević rekla je da su nordijske kompanije zainteresovane za intenzivniju saradnju sa javnim sektorom u Srbiji.

Ona je kazala da novim tehnologijama, inovativnošću u poslovanju kao i nordijskim vrednostima mogu doprineti unapredjenju poslovanja javnog sektroa i da se kao krajnji rezultat poboljša kvalitet usluga gradjanima Srbije.

„U tom kontekstu su nam izuzetno važne transparentne javne nabavke, otvorena i fer tržišna utakmica. Od novog Zakona o javnim nabavkama očekujemo da pospeši primenu kriterijuma ekonomski najprihvatljivije ponude, za razliku od trenutne prakse da se uvek ide na najnižu cenu prilikom javnih nabavki“, rekla je Vignjević.

Predstavnik danske Organizacije za javne nabavke Morten Kure Ringor kazao je da je doprinos ove institucije u uštedama u javnom sektoru, koje iznose više od 130 miliona evra na godišnjem nivou.

Direktor Švedske razvojne agencije u Srbiji Ola Anderson istakao je da Srbija kroz unapredjenje procesa javnih nabavki ujedno ima priliku i za stvaranje boljeg poslovnog okruženja.

Seminar „Javne nabavke – nordijska iskustva“ je nastavak javno-privatnog dijaloga nordijskih kompanija i institucija sa Vladom Srbije, a organizovan je sa ciljem da obezbedi forum za definisanje zaključaka o zajedničkim naporima u pravcu daljeg unapređenja oblasti javnih nabavki u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.