U trendu

Valutna kriza puni turske plaže

Broj srpskih turista na ovoj destinaciji dostići će do kraja sezone 130.000, ali cene aranžmana neće pojeftiniti jer su unapred ugovorene u evrima. – Jeftiniji šoping i vanpansionska potrošnja

Dramatični pad turske lire za čak 36 odsto od početka godine prekrojio je turističku ponudu mnogih evropskih agencija. Kako ovih dana piše britanski „Gardijan”, interesovanje za turska letovališta ove sezone poraslo je za čak 63 odsto, a samo prema Antaliji iz Velike Britanije leti 57 aviona nedeljno. Po tome je ova destinacija prestigla i omiljeno britansko letovalište Palma de Majorku, u koju nedeljno leti 41 avion. Prema podacima koje je objavila turistička kompanija „Tomas Kuk”, ova zemlja u Velikoj Britaniji, prema dosadašnjim podacima, može da konkuriše za najatraktivniju destinaciju u 2018. godini budući da je sve više turista koji se vraćaju u turska letovališta.

Poslednjih nekoliko godina Tursku su turisti zaobilazili zbog bezbednosne situacije, ali su se tamošnji turoperateri brzo vratili na svetsku turističku mapu. Prošle godine posetilo ju je 25 miliona turista u sezoni, a već sada taj broj je dostigao 32 miliona gostiju iz celog sveta. Istovremeno raste i broj turista iz Srbije. U ovom trenutku u letovalištima Turske boravi ih oko 15.000, a do kraja sezone se očekuje da će taj broj dostići 130.000 gostiju, što je 40 odsto više nego prošle godine. Ipak, pad lire neće uticati na cene aranžmana u srpskim turističkim agencijama iako su njihove kolege iz Evrope već oborile cene ponuda.

(Anica Telesković, Jelica Antelj, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar