U trendu

Vanredni poverenik otkrio vlasničku strukturu budućeg Agrokora

Vanredni vladin poverenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je danas da izglasanu nagodbu podržavaju poverioci s visokim ukupnim udelom u potraživanjima, do 85 odsto.

„Jako smo zadovoljni da smo u zadnjih nekoliko meseci uspeli da dovedemo pisanje same nagodbe do kraja, da su se poverioci medju sobom usaglasili i ako uspešno izglasamo nagodbu, što duboko verujemo, možemo u najskorije vreme da počnemo s implementacijom“, rekao je Peruško novinarima u Zagrebu.

On je otkrio i vlasničku strukturu nove Grupe Agrokor, prema kojoj je najveći suvlasnik ruska Sberbanka s 39,2 odsto. Svi vlasnici obveznice imaju oko 25 odsto, ruska VTB banka 7,5 odsto, a Zagrebačka banka 2,3 odsto.

Medju nebankarskim suvlasnicima postoje četiri domaće kompanije: Adris koji će biti deveti najveći pojedinačni akcionar s 1,4 odsto, Franck 1,3 odsto, Saponia 0,6 odsto, koliko će imati i Sokol Marić.

Dobavljači koncerna u proseku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 odsto, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.

Peruško je rekao i da je sa Sberbankom dogovoren model naplate koji zavisi od buduće performanse same grupacije u iznosu od 60 miliona evra, a dogovorena je i mogućnost zamene akcija u Merkatoru – da oni svoj deo u Merkatoru zamene za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru.

Privremeno veće poverilaca u utorak je jednoglasno dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru i ona će sada biti upućena Trgovačkom sudu, koji treba da je odobri.

Nakon što se izglasani tekst nagodbe uputi Trgovačkom sudu on mora u roku od pet do 15 dana da sazove ročište na kojem se održava konačno glasanje, na kojem dve trećine poverilaca s priznatim potraživanjima i oni koji imaju pravo glasa moraju prihvatiti nagodbu.

Kada je poverenici izglasaju, Trgovački sud je mora potvrditi do 10. jula, do kada je predvidjeno važenje Leks Agrokora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.