U trendu

Varufakis: Atina u nemogućoj poziciji zbog zahteva kreditora

Zahtevi za podizanje poreza i rezanje penzija, koje su kreditori postavili kao uslove za deblokiranje isplate preostale kreditne pomoći Atini, stavljaju Grčku u nemoguću poziciju, izjavio je grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

„Protivim se podizanju korporativnog poreza, a takođe sam protiv povećanja poreza za hotelske usluge, kao i protiv rezanja penzija ljudima koji žive ispod granice siromaštva“, rekao je Varufakis u intervjuu za irski nacionalni radio RTE, prenosi agencija Rojters.

„To su pitanja koja mene i moju vladu stavljaju u nemoguću poziciju, i teraju nas da između zaista teških i loših izbora napravimo loš izbor“, naglasio je on.

Iako je Grčka, prema njegovim rečima, odlučna u tome da ostane deo evrozone, ona neće potpisati bilo kakav sporazum sa kreditorima, a naročito onaj za koji oceni da je neodrživ.

Upitan da li je Grčka i dalje suočena sa zahtevima sa kojima se on ne može saglasiti, Varufakis je rekao: „Apsolutno, apsolutno“.

„Grčka strana je uradila sve što je u njenoj moći kako bi izašla u susret neobičnim zahtevima institucija. Sada su oni na potezu“, poručio je ministar finansija, i dodao da bi nametanje mera štednje uništilo šanse za privredni rast Grčke i otežalo vraćanje dugova.

Vanredni pregovori Grčke i njenih kreditora – Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda – završeni su juče bez postizanja sporazuma o rešavanju problema grčkog duga, a novi pregovori su najavljeni za vikend, samo par dana uoči 30. juna kada Grčkoj dolazi na naplatu 1,5 milijardi evra duga prema MMF-u i ističe međunarodni paket pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.