Varufakis upozorava na istorijski neuspeh evropskih lidera

Grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je u Berlinu da će evropski lideri, uključujući grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, zabeležiti istorijski “neuspeh” ukoliko ne dođe do dogovora Atine i njenih poverilaca.

Varufakis je u debati koju je juče organizovala fondacija bliska Nemačkoj konfederaciji sindikata rekao da je “brzo potreban dogovor” Atine s poveriocima i kreditorima – Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom komisijom.

Po njegovima rečima, “ukoliko dogovora ne bude, istorija će zabeležiti neuspeh političara”.

“Istorija će u tome videti neuspeh: moj, (nemačkog ministra finansija) gospodina (Volfganga) Šojblea, (nemačke kancelarke) gospođe (Angele) Merkel, (grčkog premijera) Alekisa Ciprasa, (predsednika Evropske komisije Žan-Kloda) Junkera”, rekao je grčki ministar finansija pred oko 100 okupljenih na skupu u Berlinu.

Vreme za nalaženje rešenja ističe pošto Grčka mora da do 30. juna plati ratu kredita od 1,6 milijardi evra MMF-u koji joj je odobrio da plati sve ođednom, a ne u četiri dela kako je bilo predviđeno.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da “nema puno vremena” za postizanje sporazuma o finansijskoj pomoći Grčkoj.

Na samitu Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja Merkel je u ponedeljak rekla da Grčka treba da prihvati mere za popravljanje svojih finansija i ekonomije u pregovorima s međunarodnim kreditorima, a Obama dodao da grčka vlada mora sprovesti ekonomske reforme koje zahtevaju teške političke odluke da bi prevazišla zastoj u pregovorima s međunarodnim kreditorima i da bi zaštitila svetsko finansijsko tržište.

(Beta)

Ostavite komentar