U trendu

Važnu ulogu za kinesko tržište imaće i zadruge

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas u Novom Sadu da će u okviru saradnje Srbije i Kine u poljoprivredi veoma važnu ulogu imati zadruge, jer je za kinesko tržište „potrebna količina“.

„Nema boljeg načina da umrežite Kinu i zadruge, jer to je jedno tržište na kojem ukoliko ne skupite dovoljnu količinu proizvoda, džaba vam cela priča“, kazao je Nedimović na Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Nedimović, koji se juče vratio iz državne posete Kini, u januaru je u Beogradu s kineskim ministrom poljoprivrede Kine Han Čangfuom potpisao Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede.

On je kazao da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da razvija zadruge u saradnji sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj Milanom Krkobabićem, te da je u toku konkurs za njihovo subvencionisanje.

„Pored prehrambene i preradjivačke industrije, zadruga je jedan od dva glavna polja na koje moramo da igramo, jer ako nemamo udruživanje, čitav sistem poljoprivredne proizvodnje će nam se bazirati na tome da prodajemo jeftino i kvalitetno“, objasnio je Nedimović.

On je rekao da čim dolazi do organizavanja i udruživanja, lakše je nabvljati sve što je potrebno za proizvodnju, lakše je plasirati robu, a kao primer je naveo proizvodnju jabuka na obrncima Fruške gore, gde se proizvodjači uduržuju.

„Ista stvar je i sa malinama. Udruženi proizvodjači mogu da obezbede i skladišni kapacitet i da upravljaju cenom i načinom prodaje svojih proizvoda“, kazao je Nedimović

Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo i poseban fond da se zadruge ponovo afirmišu posle propadanja tokom 1990-ih godina.

Dodao je da je otvaranje kineskog tržišta koje se očekuje dugoročan posao, da je na početku i da se „udaraju temelji za narednih pet, deset ili 20 godina“.

„Moramo strateški to da posmatramo i da gledamo napred. U narednih par meseci nećemo imati puno od tog tržišta, biće par isporuka, ali će dugoročno doneti boljitak“, objasnio je Nedimović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.