U trendu

Velika Britanija proširuje nuklearnu centralu

Britanska vlada potpisaće danas u Londonu sa predstavnicima francuske elektro kompanije EDF i kineske grupe CGN ugovor o izgradnji dva nuklearna reaktora u elektrani Hinkli Point, na jugozapadu zemlje.

Potpisivanje će se održati tokom popodneva, rekao je portparol Ministarstva energetike.

Potpisivanju će prisustvovati ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Mark Ero koji će se danas sastati s šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom, saopštilo je francusko ministarstvo.

London je odlučio da današnje potpisivanje ne bude javno, pošto je projekat oštro kritikovan u Velikoj Britaniji zbog troškova, ulaska kineske firme u strateški sektor, i zbog ekoloških razloga.

Na potpisivanje se čekalo gotovo godinu dana. Odlagano je zbog protivljenja i zabrinutosti oko finansijske situacije francuske grupe EDF, kao i čekanja na zeleno svetlo Britanaca. Nova vlada Tereze Mej je tražila i izmene projekta.

Nova britanska vlada premijerke Tereze Mej, dala je zeleno svetlo ovom projektu 15. septembra, ali je tražila da od EDF-a da se zvanično obaveže da neće prepustiti Kinezima kontrolu nad kompanijom koja upravlja tim kolosalnim projektom od 18 milijardi funti (23 milijardi evra). Tako je potpisivanje ugovora za Hinkli Point zakazano tek posle odluke francuskog EDF-a u utorak uveče da prihvati nove uslove koje je postavio London.

EDF će izvesti 66,5 odsto investicije, a njegov kineski partner CGN 33,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar