U trendu

Velika Britanija suočava se sa nestašicom paradajza

LONDON – Velika Britanija suočava se sa nestašicom paradajza iz Maroka i Španije, usled loših vremenskih prilika i strogih ograničenja u tim zemljama za izvoz voća i povrća.

„Supermarketi se prilagođavaju trenutnim uslovima i trude se da sarađuju sa uzgajivačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi obezbedili kupcima širok spektar svežih namirnica“, rekao je direktor za održivost i hranu britanskog maloprodajnog konzorcijuma Endru Opi (Andrew Opie), objavio je britanski Telegraf.

Britanci na društvenim mrežama dele slike praznih rafova u marketima.

Britanija je tokom zimskog perioda najviše uvozila iz Španije, Holandije i Maroka, a nakon Bregzita, otežan je i uvoz svežih proizvoda iz zemalja EU.

Marokanske vlasti uvele su zabranu izvoza paradajza, luka i krompira u zapadnu Afriku, zbog zabrinutosti za bezbednost i porast cena hrane.

Takođe, rast cene đubriva, poplava i niska temperatura pogodili su useve u Španiji i Maroku.

Potparol Britanskog udruženja uzgajivača paradajza kazao je da je zbog otežanog uvoza došlo do nestašice paradajza i da se ta namirnica očekuje na trgovinskim policama do kraja marta ili početkom aprila.

Britanski poljoprivrednici upozoravaju na sve veći pritisak zbog povećanja cena energenata i đubriva.

Predsednik Nacionalne unije farmera Dejvid Eksvud (David Exwood) kazao je da troškovi energije i vremenski uslovi prestavljaju kombinaciju faktora koji su doveli do praznih polica u supermarketima, zbog čega vlada treba ozbiljno da shvati ovaj problem.

Sve veća potražnja dovela je do porasta cena, pri čemu za cenu kilograma paradajza trebalo je odvojiti 2,09 funti u januaru 2020. godine, a u januaru ove godine 2,96 funti, navedeno je u podacima Nacionalne kancelarije za statistiku.

Cene proizvoda u Velikoj Britaniji su naglo porasle od početka prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.