U trendu

Veliki potencijal za saradnju Srbije i Kine u energetici

BEOGRAD – Kina i Srbija imaju dobru saradnju u oblasti energetike, a gasna eklektrana u Pančevu i termoelektrana u Kostolcu su primeri toga, rekao je danas direktor Nacionalne uprave za energetiku Kine Džang Đienhua učestvujući na video konferenciji dveju zemalja o saradnji u bolasti zelene energije.

Istakao je da program Pojas i put na kome se zasniva saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope sadrži zeleni razvoj i zaštitu žoivotne sredine, što je osnova bilateralnih odnosa Kine i Srbije u oblasti energetike kao i aktivnosti na jačanju komunikacije i koordinacije energetskih politika dve zemlje.

„Poslednjih godina Kina je snažno promovisala industriju obnovljivih izvora energije. Od prve polovine ove godine instalirani kapaciteti za proizvodnju obnovljivih izvora dostigli su 971 milion kilovata, a po prioizvodnji iz hidropotencijala, solarne energije i biomase je godinama prva na svetu. Narednih godina gradićemo nove kapacitete za poroizvodnu energije iz obnovljivih izvora“, rekao je Đienhua.

Konstatovao je da Srbija ima bogate izvore obnovljivih izvora energije i da je poslednjih godina krenula putem razvoja čiste energije.

„Kineske kompanije imaju naprednu tehnologiju i bogato iskustvo ulaganja i postoje veliki potencijal za saradnju dve strane. Naš biro će krajem oktobra ove godine održati drugu konferenciju o saradnji u oblasti energetke iz programa Posaj i put na kojoj će učestvovati potpredsednica Mihajlović“, najavio je Đienhua.

Ambasdorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da Kina kao druga najveća ekonomija sveta i najveća zemlja u razvoju snosi odgovornost kakvu ui energetici treba da ima velika država.

Podsetila je da je kinseki predsednik Si Điping na zasedanju Generalne skupštine UN istakao da moramo obnoviti ekonomiju i imati jači, zdraviji i zeleniji globalni razvoj i da će Kina nastojati da ugljenični pik dostigne 2030, a do 2060. godine da postigne uglejničku neutralnost.

„Kina će snažno podržati razvoj zelene i niskougljenične energije u zemljama u razvoju. U današnje vreme industrija nove energije je postala važna grana sistema energetksog snabdevanja u Kini. Veom nas raduje da Srbija gleda u bućnost i podstiče energetsku transformaciju i korišćenje zelene energije“, rekla je ambasadorka Čen Bo.

Istakla je da Kina i Srbija imaju dobru tradiciju saradnje u energetici i velike potencijale za razvoj nove energije, ali da se u toj oblasti dve zemlje nedovojno poznaju, pa se je ocenila da je stoga ova videokonferencija organizovana u pravo vreme.

Savetnik predsednika Privrede komore Srbije (PKS) Miroslav Lutovac rekao je da privrednici u Srbiji imaju relativno jednostavna očekivanja u oblasti energetike, a to su da energija bude raspoloživa, snabdevanje pouzdrano i da imaju određenu predvidivost i stabilnost cene energije.

„Prva dva uslova u našoj zemlji su u velikoj meri ispunjena. Pouzdanost je takođe vrlo visoka, ali nervozu i nesigurnost unosi cena otkako je energija postala tržišna kategorija. Svedoci smo da se cene menjaju iza čega stoje ekonomski, klimatski, ali i politički razlozi“, ocenio je Lutovac.

On je dodao kako postoji sinergija između privrede i države u oblasti energetike i da nedavno doneti zakoni o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti pomažu privrednicima.

„Oni im omogućavaju da optimizuju svoje poslovanje i da investiranjem u obnovljiive izvore ostvare sigurnije snabdevanje, pa čak i niže cene nego na tržištu. Privreda očekuje da se u narenom periodu veći broj obnovljivih izora energije uključi u sistem, ali da bi se to uradilo treba da se razvijaju skladišta energije, kako bi se ublažila nepredvidivost tih izvora, ali i da se upravlja potrošnjom, jer samo tako ćemo omogućiti da se doprinese uklupnoj zelenoj agendi“, smatra Lutovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.