U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Evro je posustao prema snažnom dolaru u sredu, mada je na deviznim tržištima uglavnom vladalo zatišle uoči ključnog sastanka centralnih bankara u DŽekson Holu, u Vajomingu, krajem ove sedmice.

Evro je neznatno skliznuo na 1,1097 dolara. Jedinstvena valuta beleži slabo kretanje otkako je italijanski premijer Đuzepe Konte u utorak podneo ostavku, jer neki investitori smatraju da je ovaj potez učinio vanredne opšte izbore manje verovatnim.

Dolar je ojačao u odnosu na korpu glavnih valuta na 98,228 poena.

Podršku dolaru su pružile i izjave o povećanju potrošnje u SAD. Naime, američki predsednik Donald Tramp je u utorak rekao da njegova administracija razmatra potencijalno smanjenje poreza na zarade kao i na dobit od prodaje imovine, čime bi se stimulisali privatna potrošnja i korporativna ulaganja.

Dolar je ojačao prema jenu za 0,2 odsto na 106,48 jena, što je znatno iznad sedmomesečnog maksimuma od 105,05 jena, koji je japanska valuta zabeležila prošle nedelje.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u sredu na nivou od 117,55/85. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 30 miliona evra po prosečnom kursu od 117,8133. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,60/90.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.300 miliona dinara na nivou od 1,10 do 1,28.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.