U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Dolar je dostigao sedmonedeljni maksimum prema japanskom jen i tromesečni maksimum u odnosu na švajcarski franak u sredu, nakon što su Federalne rezerve smanjile referentnu kamatu za četvrtinu procentnog poena, kako se i očekivalo, ali su izgledi za buduće ublažavanje i dalje neizvesni.

Dolar je prema jenu ojačao u sedam od poslednjih osam trgovačkih sesija, a zabeležio je i dnevni maksimum u odnosu na evro.

Tokom kasnog popodnevnog trgovanja dolar je porastao za 0,3 odsto na 108,42 jena, dotakavši u jednom trenutku najviši nivo u sedam nedelja od 108,43 jena.

Dolarski indeks je ojačao za 0,3 procenta na 98,56 poena, pri čemu je napredovao u odnosu na švajcarski franak na 0,9981 franaka.

Donoseći odluku o snižavanju kamatne stope za 25 baznih poena po drugi put ove godine, FED je uzeo u obzir aktuelne globalne rizike i „oslabljene“ poslovne investicije i izvoz. Nove projekcije pokazuju da kreatori monetarne politike u proseku očekuju da će referentna kamata ostati unutar ovog novog raspona do 2020. godine.

Rojters napominje da tekuće podele unutar FED-a ilustruje i podatak da sedam od 17 zvaničnika američke centralne banke projektuje još jedno smanjenje kamate za četvrtinu procentnog poena u 2019. godini.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u sredu na nivou od 117,40/70. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je dva miliona evra po prosečnom kursu od 117,5800. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,40/70.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.400 miliona dinara na nivou od 1,27 do 1,29.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar