U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Dolar je u utorak oslabio na šestodnevni minimum, usled predviđanja da bi američka Uprava federalnih rezervi (Fed), nakon ovonedeljnog sastanka, mogla usporiti tempo podizanja kamatnih stopa.

Evro je u utorak ojačao za pola procenta, na nivo od 1,14 dolara. Jedinstvena valuta je povratila sve gubitke zabeležene u ponedeljak kada je bila pogođena podacima o slabom rastu u evrozoni.

Dolarski indeks je pao za 0,4 odsto na šestodnevni minimum od 96,699 poena.

Jen je ojačao za pola procenta u odnosu na dolar, jer je strah od usporavanja globalnog rasta povećao tražnju za sigurnim aktivama.

Švajcarski franak je ojačao za 0,3 procenta, dok je funta, koja se u proteklih nekoliko meseci uveliko rasprodavala usled neizvesnosti oko Bregzita, ojačala za 0,7 odsto, na 1,2706 dolara, usled slabijeg dolara i potvrde britanske premijerke Tereze Mej da će sredinom januara tražiti „zeleno svetlo“ parlamenta za njen toliko kritikovani dogovor oko Bregzita.

Domaće međubankarsko devizno tržište u utorak se otvorilo na nivou od 118,20/50. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 iznosio je 51,4 miliona evra po prosečnom kursu od 118,4382. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 118,20/50.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 1.870 miliona dinara na nivou od 2,30 do 2,45.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.