U trendu

Više puteva za jačanja ekonomske saradnje Srbije i Rusije

BEOGRAD – Vrednost trgovinske razmene Srbije i Ruske federacije uskoro bi se mogla vratiti na nivo pre pandemije, a potencijal za dalje jačanje vidi se u sektoru srednjih i malih preduzeća, investicijama i formiranju zajedničkih preduzeća za nastup na trećim tržištima, poručeno je na početku dvodnevnog Srpsko – Ruskog poslovnog foruma koji je danas počeo u Beogradu.

Poslovni forum na kome učestvuju predstavnicima više od 100 kompanija iz dve države održava se u ambijentu rasta izvoza Srbije u Rusiju koji je u prvih osam meseci ove godine veći za 17 posto i smanjenja uvoza iz te zemlje za 12 posto.

Izvoz usluga u Rusiju za sedam meseci vredan je 132 miliona američkih dolara dok je uvoz 117 miliona.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvarajući forum istakao je da odnosi dve države i njihovih predsednika nikad nisu bili bolji nego danas.

Kao primer dobre i prijateljske saradnje naveo je prozvodnju vakcina Sputnjik V koje je Srbija prva u Evropi počela da proizvodi, te dodao da će do kraja godine Institut Torlak proizvesti četiri miliona doza.

On je dodao da se nada će Srbija sarađivati i na proizvodnji nazalnog spreja protiv kovida koji razvija ruski institut Gamaleja.

Popović je istakao da je u kovid godini 2020. trgovinska razmena dve zemlje bila 2,5 milijardi dolara.

Naveo je da je u njoj najviše izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije te uvoza ruskog gasa i nafte, i ocenio da bi strukturu razmene trebalo poboljšati kako bi ona još jače uticala na privrede dve zemlje i rast BDP-a u njima.

Podsetio je na prednosti Srbije za investiranje a posebno na potpisane ugovore o izvozu bez carina u zemlje EU i u Tursku.

On je pozvao privrednike obe države da nastave da investiraju i to tako što bi pronalazili partnere u drugoj državi i formirali zajednička preduzeća, kojima bi onda mogli da nastupaju i na trećim tržistima.

Posebno je istakao značaj povezivanja i investicija u nove tehnologije.

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da treba naći mehanizme da robna razmena dve države ne samo dostigne predkovidni nivo nego i da dosegne četiri milijarde dolara godišnje što je ocenio kao realno.

Ocenio je da zato postoje svi preduslovi počevši od političke i saradnje dva predsednika.

On je istakao da se Srbija i Rusija nemogu pohvaliti saradnjom u sektoru srednjih i malih preduzeća, i naglasio da tu puno očekuje da pomogne angažovanje Ruskog izvoznog centra koji bi trebalo da ukaže na rešenja oko zajedničkog izlaska na treća tržišta.

Potpredsednik Ruskog izvoznog centra Nikolaj Gusakov privrednicima je poručio da je Srbija kapija za izvoz njihove robe u EU, kako i mesto za zajedničku proizvodnju.

On je najavio da će tokom dva dana Foruma biti održano više od 100 bilateralnih razgovora među kompanijama te da očekuje ugovore ali i predloge za zajedničku platformu kako da se stvori bolji ambijent za saradnju.

Najavio je da će Srbija biti zemlja partner na tradicionalnom decembarsko ekonomskom forumu u Rusiji.

Direktor sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović poručio je da Srbija i Rusija treba da pojačaju ne samo trgovinske nego i ekonomske veze.

Podsetio je da je PKS afirmisao saradnju privrednika sa kolegama direktno regionima Rusije, te da je do sada održano desetak događaja tog tipa.

Panelisti Foruma zajednički su izneli očekivanja da sa skupa privrednika Mešovita međudržavna komisija Rusije i Srbije koja ove nedelje zaseda dobije informacije i preporuke kako da se stvori ambijent za bolju saradnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.