najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Višnjari beru višnje ali ubiru gubitak

Berba višanja na području opštine Merošina u punom je jeku, ali su proizvodjači ogorčeni otkupnom cenom od samo 30 dinara po kilogramu i optužuju otkupljivače za smišljeno obaranje cene.

Višnjari ističu da na svakom ubranom kilogramu gube po deset dinara, jer je proizvodjačka cena višanja 40 dinara.

“Primorani smo da beremo zasade kako bi barem malo pokrili troškove proizvodnje. Beračima plaćamo 15 dinara po kilogramu tako da nama ostaje svega 15 dinara”, izjavio je za Betu predsednik Zemljoradničke zadruge “Oblačinska višnja” Dušan Miladinović.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji rod višanja je izuzetnog kvaliteta, ali otkupljivači samo 10 odsto preuzetih višanja procenjuju kao prvu klasu i plaćaju 40 dinara po kilogramu.

Miladinović kaže da su proizvodjači višanja proteklih dana u dva navrata odlazili u Ministarstvo poljoprivrede, ali ti sastanci nisu urodili plodom.

“Cena je ostala tri puta manja od prošlogodišnje. Verujemo da je ovako niska cena posledica dogovora nekoliko velikih otkupljivača”, istakao je Miladinović.

Prema njegovim rečima, proizvodjači su svesni da su u ovu nezavidnu situaciju dovedeni time što Merošina nema nijedan pogon za preradu višanja.

“Hladnjača “Voćar” može da preradi celokupan rod sa ovog područja, ali je od prošle godine u stečaju i ne radi.

Naše višanje preradjuju se u Leskovcu, Osečini, Vladičinom Hanu i drugim gradovima”, naglasio je Miladinović.

On je podsetio da zasadi višanja na području Merošine premašuju 1.500 hektara, a višnjici na području ove i prokupačke opštine daju petinu ukupne proizvodnje višanja u Srbiji.

Miladinović je kazao da će berba u merošinskom kraju potrajati još najviše sedam dana, a proizvodjači će ubrati u proseku 10 tona višanja po hektaru.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike