U trendu

Visok rast BELEX indeksa na početku trgovačke nedelje

BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija obeležio je visok rast indeksa, dok je promet bio relativno mali.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 9,5 miliona dinara (81 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 je porastao za čak 1,0 procenat na 815,81 poen, a BELEXlajn je ojačao za nepunih 0,6 odsto na 1.690,98 poena.

Na Open marketu je najviše trgovano akcijama Naftne industrije Srbije, koje su, uz porast cene za trećinu procenta na 619 dinara, ostvarile promet od preko 2,7 miliona dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je uzletela za 4,5 posto na 4.000 dinara, našavši se na čelu liste dobitnika dana, a isprometovana je za 0,4 miliona dinara,

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je zanemaljivo ojačao na 15.995 dinara, uz realizaciju od četvrt miliona dinara, dok je preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ isprometovana za 0,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 7.350 dinara.

Odlično trgovanje, vredno 5,0 miliona dinara, imala akcija poljoprivrednog društva Feketić iz Sombora na MTP tržištu, koja je napredovala za dodatnih skoro 0,2 procenta na 2.504 dinara.

Strani investitori nisu danas bili aktivni na domaćem tržištu akcija.

Na Berzi nije trgovano ni državnim dužničkim hartijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.