U trendu

Vlada ce ako treba produziti ogranicenje cena pet namirnica

BEOGRAD – Na predlog Ministarstva trgovine danas je vlada donela Uredba o ograničavanju proizvođačkih i cena na veliko i malo za pet osnovnih životnih namirnica u trajanju od 60 dana, a ministarka Tatjana Matić kaže da će vlada u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana.

Ograničenje cena odnosi se na šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

„Donošenjem ove Uredbe cene pomenutih proizvoda u naredna dva meseca ne smeju prelaziti nivo od 15. novembra ove godine. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana“, rekla je Matić.

Ministarka je dodala da je mera bila neophodna u cilju zaštite životnog standarda građana, budući da se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, najveći deo troškova odnosi upravo na artikle obuhvaćene ovom odlukom.

Uredba Vlade Srbije bazirana je na najavama novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kao i sirovina, od kojih su pojedine i na svojim desetogodišnjim maksimumima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.