U trendu

Vlada danas o kupovini 130.000 tona pšenice za rob. rezerve

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede, Å¡umarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će Vlada Srbije danas, za potrebe robnih rezervi, izaći sa zaključkom o kupovini 130.000 tona pÅ¡enice po ceni od 40 dinara.

„To je dobra cena i to će danas biti na sednici vlade i danas ćemo joÅ¡ neke dodatne količine ulja pustiti u izvoz, tako da sve funkcioniÅ¡e“, rekao je Nedimović gostujući na TV Pink.

On je rekao da će očekivani prinos pÅ¡enice biti oko tri miliona tona i dodao da je ÅŸetva već skoro gotova na prostoru Mačve, dok će na prostoru najvećeg dela Vojvodine biti gotova do kraja ove, početkom sledeće nedelje.

Nedimović je istakao da imamo veći rod nego Å¡to je petogodiÅ¡nji prosek, ali manje nego Å¡to je bilo proÅ¡le godine, koja je, kaÅŸe, bila rekordna.

„Imaćemo oko tri miliona tona pÅ¡enice, moÅŸda ćemo da dođemo do 3,2 miliona tona, a imajući u vidu da je za Srbiju neophodno oko 1,5 miliona tona imaćemo neÅ¡to viÅ¡e od dva puta pÅ¡enice nego Å¡to nam je potrebno, tako da ćemo imati i za naÅ¡e komÅ¡ije na Balkanu“, poručio je Nedimović.

Govoreći o trenutnim zalihama pšenice, naveo da je pre desetak dana kod svih ovlašćenih otkupljivača i skladištara bilo 332. 000 tona.

Dodao je da je ÅŸetva uljane repice u toku i da su uopÅ¡te na poljoprivrednim poljima radovi u punom jeku, te da ga raduje Å¡to je kajsija ove godine rodila u punom kapacitetu i Å¡to su cene dobre, podsećajući da su se proizvođači kajsija „patili oko pet godina zbog ranih mrazova i desetkovanja roda“.

„Ono Å¡to je najvaÅŸnije, osnovnih ÅŸivotnih namirnica ima. Juče smo radili analizu i od 1.132 objekata najvećih trgovačkih lanaca, u 97 odsto objekata juče ujutru je bilo Å¡ećera. Uspeli smo da stabilizujemo trÅŸiÅ¡te Å¡ećera, mi uopÅ¡te nismo imali problem sa Å¡ećerom, već sa ogromnom traÅŸnjom“, rekao je Nedimović.

Kada je reč o ulju, rekao je da ga ima dovoljno i to, kako kaşe, u ozbiljnim količinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.