U trendu

Vlada Hrvatske verovatno u petak o zakonu o Agrokoru

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će učiniti sve da se zakon o rešavanju problema u velikim kompanijama, u javnosti nazvan „lex Agrokor“, u petak nadje na sednici Vlade.

„Zakon se finalizuje i učinićemo sve da on bude spreman za sednicu Vlade“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je ponovio da država ima odgovornost da pronadje odgovarajuća rešenja za funkcionisanje hrvatske ekonomije kada se velike firme, poput Agrokora, nadju u teškoćama.

„Želimo da Uprava i kreditori nadju rešenje koje bi dovelo do rešavanja obaveza prema dobavljačima, novih prihoda i sigurnosti zaposlenih. Težimo, ipak, i zakonskom okviru koji bi poslužio kao plan i okvir ako dodje do drugog scenarija“, rekao je premijer.

On je dodao da u intervenciji države u slučaj Agrokor nema ništa sporno i da će se učiniti sve da zakon bude u skladu s Ustavom.

Ministarka privrede Martina Dalić najavila je prošle sedmice da se priprema zakon o postupku vanredne uprave koji bi regulisao mogućnost državne intervencije u slučaju kada sistemski važne kompanije ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove.

Zakon, u javnosti nazvan „lex Agrokor“, moći će se primenjivati na kompanije koje imaju najmanje 8.000 zaposlenih i više od milijardu evra duga.

Agrokor je najveća hrvatska kompanija i jedna od najvećih u jugoistočnoj Evropi, koja zapošljava oko 60.000 ljudi, od kojih više od polovine u Hrvatskoj.

Taj koncern je zbog prezaduženosti u ozbiljnim finansijskim problemima, a procenjuje se da samo potraživanja dobavljača prema Agrokoru iznose oko 16 milijardi kuna (2,15 milijardi evra).

U sastavu kompanije Agrokor u Srbiji posluje šest firmi – Dijamant, Frikom, Kikindski mlin, MG Mivela, Merkator S i Super kartica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar