U trendu

Vlada još bez odluke o racionalizaciji u državnoj upravi

Vlada Srbije raspravljala je danas o reformi javne uprave i otpuštanjima u državnom sektoru, ali konačne odluke još nisu donete, izjavila je ministarska državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

„Očekujemo da naredne nedelje nastavimo tu diskusiju“, rekla je Udovički novinarima nakon sastanka sa partnerima Vlade Srbije iz finansijskog i nevladinog sektora u reformama javne uprave.

Na pitanje da li postoje razlike među ministrima o načinu na koji bi trebalo sprovesti taj proces, Udovički je rekla da se razmišljanja kako da se, sa  jedne strane, ispune zadaci, a sa druge strane postignu neophodne uštede i identifikuju koji su poslovi bez kojih se može.

Ona je dodala da „postoji duboka zabrinutost nad činjenicom da u svakom resoru postoje manjkovi i potrebe za kadrovima koji će izneti posao“.

„Diskusija još traje, očekujemo da uskoro bude donet zakon, a početak otpuštanja će zavisiti od tempa zakona“, rekla je Udovički.

Tokom skupa ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije rekla je da je cilj reformi da se uspostavi profesionalan javno-službenički sistem, ali da je jedan od ciljeva fiskalne konsolidacije da se u periodu od 2015. do 2017. fond plata u držvanom sektoru, bez javnih preduzeća, smanji sa 11 na 8,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

To može da se postigne ukoliko se plate drže nepromenjenim u uslovima niske inflacije i ukoliko se broj zaposlenih smanji za 15 odsto, što je 75.000 ljudi. To nije moguće, ni poželjno smanjenje“, rekla je Udovički, ističući da je ipak neophodno određeno smanjenje.

Prema njenim rečima, mit o prevelikom broju zaposlenih u državnom sektoru u Srbiji razbijaju podaci koji pokazuju da u Srbiji na 100 stanovnika ima sedam zaposlenih u državnom sektoru, dok je prosek novih članica EU 8,1, a prosek EU 8,3.

„Ne spadamo u zemlje koje imaju naročito visok broj zaposlenih u dražavnom sektoru u odnosu broj stanovnika, ali činjenica je da je njihov broj u odnosu na ukupan broj zaposlenih visok“, rekla je Udovički.

Prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u Srbiji je u državnom sektoru, bez javnih preduzeća, na kraju 2014. bilo zaposleno ukupno 500.538 ljudi.

Udovički je istakla da je reforma javne uprave složen posao i da se u okrivu nje radi klasifikacija poslova, zakon o platama, a razmišlja se o uvođenju akademije za javnu upravu, kako bi se dobili kvalitetnih kadrovi.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević rekla je da reforma državne uprave i administracije, uključujući i lokalne samouprave ima važnu ulogu u procesu evropskih integracija, a da je reforma državne uprave jedan od najstarijih uslova za stupanje u EU.

„Nema poglavlja a da nema potrebe za izgradnjom novih i dogradnjom postojećih institucija. To je ozbiljan zahtev i vrlo težak izazov u uslovima kada imate mere štednje i racionalizacije“, navela je Miščević.

Miščevićeva je rekla i da su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforma državne uprave istaknuti kao tri osnovna uslova za priključenje EU.

„Srbija bi te principe trebalo da poštuje i kada ne bi pregovarala o članstvu u EU jer predstavljaju suštinu normalnog funkcionisanja moderne države, odnosno modernih i stabilnih institucija“, rekla je Miščević.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht  rekla je da je civilno društvo nezaobilazni partner državi u reformi javne uprave i da bi nevladine organizacije mogle da daju veliki doprinos tom važnom poslu.

Liht je rekla da postoje tri osnovne funkcije koje civilno društvo može da ima u reformi javne uprave, a to su pomoć u izgradnji kapaciteta uprave, nadzoru i komunikaciji sa građanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar