U trendu

Vlada omogućila finansiranje aviolinija od javnog značaja

BEOGRAD – Vlada Srbije je donela uredbu kojom je omogućila da pojedine aviolinije budu proglašene za linije od javnog interesa i uvela mogućnost kompenzacije avioprevoznicima na tim rutama.

Linije u javnom interesu, na osnovu uredbe donete 31. januara, mogu biti proglašene ako se odnose na rutu ka aerodromu koji opslužuje jedan ili više regiona u razvoju u Srbiji, kao i na rutama sa saobraćajem do 100.000 putnika godišnje ka bilo kom aerodromu.

Da bi bio proglašen javni interes za avioliniju, uslov je da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza, kao i da je linija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije.

Uredba Vlade Srbije ostavlja mogućnost da se uspostavi aviolinija od javnog interesa i na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma.

Za svaku avioliniju od javnog interesa prethodno se definišu obim saobraćaja, frekfencija letova, cene i uslovi prevoza i karateristike aviona.

Pogodnosti za avioprevoz na liniji u javnom interesu mogu obuhvatiti i kompenzaciju prevoziocu, propisuje uredba, ali ona ne sme da premaši iznos za pokriće neto troškova, odgovarajući prihod i razumnu dobit. Pomoćnik ministra za vazdušni saobraća Zoran Ilić je prilikom prošlonedeljne posete Nišu, a nekoliko dana pre donošenja uredbe, najavio da će prve aviolinije od javnog značaja biti sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“.

Ilić je tada najavio i raspisivanje javnog konkursa za prevoznike na takvim linijama.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike