U trendu

Vlada Srbije dobila pohvale za predlog zakona o platama

Svetska banke je pohvalila Vladu Srbije za usvajanje Predloga zakona o sistemu plata u javnom sektoru, jer se na taj zakon čekalo deset godina, saopštila je Vlada posle današnjeg sastanka premijera Aleksandra Vučića sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Tonijem Verhejenom.

Donošenje tog zakona, po oceni Verhejena, biće značajan korak u napretku reformi državne uprave u Srbiji, sistema plata, kao i uvodjenja jednakosti i transparentnosti u sistem.

Kako je saopšteno, Vučić je istakao da Svetska banka pruža stručnu pomoć Srbiji u racionalizaciji državne uprave dajući dobru analizu funkcionalnosti i efikasnosti odredjenih radnih mesta.

Tema razgovora bila su i javna preduzeća u restruktuiranju, medju kojima se najviše razgovaralo o Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu i Železnicama.

Vučić je predočio da su napravljeni značajni pomaci u restruktuiranju ta tri preduzeća, ali da ostaje još dosta izazova sa kojima će se Vlada suočavati u narednom periodu.

U saradnji sa Svetskom bankom, kako je navedeno u saopštenju, Vlada Srbije će raditi na pronalaženju rešenja i za preostalih deset kompanija za koje restruktuiranje ističe krajem maja, kao i traženju najboljeg rešenja za RTB Bor i očuvanju radnih mesta u tom gradu i drugim opštinama koje zavise od tog preduzeća.

Verhejen je izrazio zahvalnost na podršci projektu predsednika Svetske banke o uvodjenju obrazovanja dece u mladjem uzrastu (Early Child Education), što će biti jedna od glavnih tema tokom predstojeće posete Beogradu potpredsednika Svetske banke Sirila Milera.

Taj projekat podržava Ministarstvo prosvete, Unicef i Fondacija DJoković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.